RSS

Моите топ 20 любими фентъзи персонажи

28 Септ

Блог класация

Ето ви класацията на моите любими фентъзи персонажи.

1. Санд Дан ГлоктаСанд Дан Глокта (Sand Dan Glokta)

Произведения: Герой от произведенията на Джо Абъркромби. Участва в трите книги от поредицата „Първият закон“.

1 – „Гласът на острието” – РЕВЮ
2 – „Преди да увиснат на въжето” – РЕВЮ
3 – „Последният довод на кралете”

Образ: Герой от войната, когото всички са забравили. Попаднал в плен и жестоко изтезаван от враговете си, които са му извадили половината зъби, както и мускули на единия крак. Тялото му е развалина, изпитва неописуеми болки при всяка стъпка. Човек лишен от бъдеще, от любов, от семейство, от приятели. Търсещ смисъл в живота. Работи като отговорник по мъченията към Инквизицията и е дяволски добър. Изпитва неописуемо удоволствие от това да причинява болка на другите. Болка от която той самият не може да се отърве. При всичко това, той не е отрицателен герой в романа, нито е положителен. Той просто е най-интересният образ описван някога в роман.

Тирион Ланистър2. Тирион Ланистър (Tyrion Lannister)

Произведения: Герой от произведенията на Джордж Р. Р. Мартин. Участва в четири книги от поредицата „Песен за огън и лед“.

1 – „Игра на тронове” – РЕВЮ
2 – „Сблъсък на крале” – РЕВЮ
3 – „Вихър от мечове” – РЕВЮ
5 – „Танц с дракони” – РЕВЮ

Образ: Третият, най-малък наследник на Тивин Ланистър. Майка му умира при неговото раждане, заради което е ненавиждан от баща си и сестра си. Тъй като се е родил недъгаво джудже, постоянно търпи обиди и присмех. Вроденият си комплекс за малоценност, и грозноватия си външен вид, той успява да надмогне единствено чрез едно – сарказъм. Малкият човек, който е способен на велики дела. Джуджето, което може да победи и великан само чрез ума си. Най-харизматичният герой във фентъзито и мой любим персонаж, това е Тирион „Джуджето“ Ланистър.

Ам Гъл3. Ам Гъл (Gollum)

Произведения: Герой от две от произведенията на Джон Р. Р. Толкин – „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“

Образ: Един добродушен хобит, който е имал нещастието да намери Великият пръстен или да бъде намерен от него (не е много ясно как точно се е случило). Той толкова се вманиачава в пръстена, че неусетно се оказва пленник на неговите сили. Започва да живее в самота и мрак, превръщайки се в шизофринично, уродливо създание, чиято единствена цел в живота е неговато „Скъпоценно“ – Пръстенът. Докато един ден един друг хобит не му го отнема. Най-интересният образ, който Толкин е създал, подсказвайки ни какво ги очаква, главните герои в книгите му ако не успеят да унищожат Пръстена.

jorg3HueKKincaid894. Йорг Анкрат (Jorg Ancrath)

Герой от произведенията на Марк Лорънс. Участва в трите книги от поредицата „Разделената империя“

1 – „Принцът на тръните“ – РЕВЮ
2 – „Кралят на тръните“
3 – „Императорът на тръните“

Образ: Безмилостен убиец, която няма доверие на никой, но е в състояние да убие всеки, уличен бандит, изнасилвач, касапин, мъчител… и бъдещ крал.. Неговият образ е интересен защото е нетипичен, главен герой – антигерой. Въпреки че е “голямо копеле” човек просто няма как да не го хареса. Манипулативен, чаровен и коварен, Йорг просто е един от най-добре изградените образи в съвременната фентъзи литература.

Логън Деветопръстия5. Логън Деветопръстия (Logan Ninefingers)

Произведения: Герой от произведенията на Джо Абъркромби. Участва в трите книги от поредицата „Първият закон“, .

1 – „Гласът на острието” – РЕВЮ
2 – „Преди да увиснат на въжето” – РЕВЮ
3 – „Последният довод на кралете”

както и във все още неиздадената в България – „Red Country“

Образ: На пръв поглед той е като копие на Конан Варварина – мускулест, чернокос, здравеняк, който всява страх само с името си из целите Северни земи. Но истинската му сила се крие в шизофреничното му алтер-его – Кърварият Девет. Има моменти в които на Логън буквално му „пада пердето“ и започва да избива всички, които са пред очите му без значение дали са приятели или врагове. Това е едно безпаметно състояние, което той не е в състояние да контролира. Най-голямата му сила е и най-голямата му прокоба. Любим персонаж от любима поредица.

Круппе6. Круппе (Kruppe)

Произведения: Герой от произведенията на Стивън Ериксън. Участва в три книги от поредицата „Малазанска книга на мъртвите“.

1 – „Лунните градини” – РЕВЮ
3 – „Спомени от лед”
10 – „Сакатият бог”

Образ: На пръв поглед изглежда като поредния чревоугодник и пияница, седящ в ъгъла на най-затънтената, долнопробна кръчма. Но зад този възпълничък, забавен човечец се крие тайната самоличност на един от най-опасните и всяващи страх хора в романите на Ериксън. Круппе винаги говори за себе си в трето лице и още с първата си поява в „Лунните градини“ ми направи силно впечатление. Всяка негова реплика е истинска наслада за сетивата. Този герой е основната причина да дочета романа и се превърна в един от любимите ми персонажи във фентъзито.

Уейн Wayne7. Уейн (Wayne)

Произведения: Герой от „Сплавта на закона“ на Брандън Сандърсън

Образ: Най интересния персонаж в цялата поредица „Мъглороден“. Именно чрез него Сандърсън добавя така липсващия до този момент елемент в поредицата – чувството за хумор. Невероятно саркастичен герой, бивш крадец, който не може да се отърве от клептоманския си навик и взима всичко което му хареса, като винаги оставя нещо в замяна. Блюстител на закона който има способностите да забързва времето и да лекува раните си. Майстор на дегизировката с и на диалектите – роден актьор. Силно се надявам този герой да намери място в следващите романи от поредицата.

Дракула8. Дракула (Dracula)

Произведения: Герой от едноименния роман на Брам Стокър. Той също е герой и от множество продължения, от които в България е издаден само романът „Историкът“ на Елизабет Костова.

Образ: Това е истинския злодей, прокълнат чрез своето безсмъртие, превърнал се в безпощаден кръвопиец. Дракула на Стокър е най-перфектния злодей, сътворяван някога. И въпреки сладникавите му псевдо копия, които напоследък заляха пазара, той ще си остане вечна легенда в жанра.

Odetta Holmes9. Одета Холмс (Odetta Holmes)

Произведения: Герой от поредицата „Тъмната кула“ на Стивън Кинг. Участва седем романа.
2 – „Трите карти” – РЕВЮ
3 – „Пустош”
4 – „Магьосникът”
5 – „Вълците от кала”
6 – „Песента на Сузана”
7 – „Тъмната кула”
8 – „Вихър през ключалката”

Образ: Най-добрият образ излязъл из под перото на Негово величество Стивън Кинг. Жена,която се бори за правата на афроамиракнците.Тя губи краката си след, като Джак Морт я блъска на релсите на метрото.И в резултат на това заболява от раздвоение на личността. В съзнанието и се борят за надмощие две коренно различни личности, всяка от които е много силен характер – Дета Уокър и Одета Холмс. В края на рома се ражда и трета – Сузана Дийн.

Турин Турамбар10. Турин Турамбар (Turin Turambar)

Произведения: Герой от две от произведенията на Джон Р. Р. Толкин – „Силмарилион“ и „Децата на Хурин“

Образ: Този герой и неговата съдба бе една от малкото интересни истории от „Силмарилион“. А в „Децата на Хурин“, Толкин напълно разгръща образа му. Преследван от прокобата на Моргот, колкото и да се опитва Турин не може да избяга от съдбата си. Един обречен герой, който се откроява в изпълнения със стереотипни персонажи свят на Средната земя.

Смърт11. Смърт (Death)

Произведения: Участва във всички произведения на Тери Пратчет от поредицата „Светът на Диска“

Образ: Той е представлява пародия на няколко други персонификации на смъртта. Образът на Смърт е събирателно от всички представи на всички представители на живия свят, като той е скелет с дълго черно наметало с качулка, държащ коса, но за разлика от повечето антропоморфни порсонификации, той притежава човешки качества или се стреми да ги притежава. Смърт е един от петте конника на апокалипсиса (Хаос, Мор, Война и Глад). Работата на Смърт е да прибира душите на живите същества в момента преди смъртта, а не да ги убива. В книгите от поредицата неговите реплики са изписани изцяло с главни букви. Описан с много хумор и сарказам, Смърт се превърна в един от любимите ми фентъзи персонажи.

Кринсейлан12. Кринс’ейлан

Произведения: Герой от поредицата „Зеницата на смъртта“ на Силвия Петрова

Образ: Разкъсван от вътрешния конфликт между тъмноелфическата и вампирската му половина. Създаден да бъде перфектния воин на мрака той е плод на експеримент, който може да излезе от контрол. Болестта му заплашва не само мисията му в книгата, но и всички намиращи се около него. Кринс се откроява сред амалгамата от интересни персонажи, които Силвия Петрова ни поднася в романите си, със своята оригиналност. Великолепен персонаж от едно великолепно българско фентъзи.

Теон Грейджой13. Теон Грейджой (Theon Greyjoy)

Произведения: Герой от произведенията на Джордж Р. Р. Мартин. Участва в три книги от поредицата „Песен за огън и лед“.

1 – „Игра на тронове” – РЕВЮ
2 – „Сблъсък на крале” – РЕВЮ
5 – „Танц с дракони” – РЕВЮ

Образ: В „Игра на тронове” Теон е просто част от безкрайният пейзаж от второстепенни персонажи на Вестерос. Но Мартин му е подготвил специално място в своите творби. Още в „Сблъсък на крале” той се превръща в един от главните герои, които внасят най-големите обрати в сагата. Със всичко което прави той става един от най-мразените персонажи в „Песен за огън и лед“. В края на книгата съдбата му е злощастна и когато всички си мислехме, че Теон Предателя е мъртъв, той се завърна в „Танц с дракони” със гръм и трясък. Но този път под ново име, на нов персонаж, изгубил разсъдъка си, превърнат в домашен любимец от мъчителите си, обезобразен, изгубил всичко човешко в себе си, Той е станал – Смрад. Герой, който може да се роди само от гениалния мозък на Джордж Мартин. Чакам с нетърпение да видя как автора ще го развие за напред в историята.

Феро14. Феро Малджин (Fero Maljinn)

Произведения: Герой от произведенията на Джо Абъркромби. Участва в трите книги от поредицата „Първият закон“, .

1 – „Гласът на острието” – РЕВЮ
2 – „Преди да увиснат на въжето” – РЕВЮ
3 – „Последният довод на кралете”

Образ: Още един от гениалните персонажи на Абъркромби. Феро е жена-войн, безпогрешна с лъка. Бивша робиня, чиято единствена цел е безмилостно да избива враговете си. Тя не се доверява на никого и е способна да оцелее навсякъде. Но съдбата и се променя, когато попада сред избраниците на магуса Баяз в неговата безумна мисия. Един нетипичен женски персонаж, който не бях срещал досега във фентъзито.

Arya Stark15. Аря Старк (Arya Stark)

Произведения: Героиня от произведенията на Джордж Р. Р. Мартин. Участва в четири книги от поредицата „Песен за огън и лед“.

1 – „Игра на тронове”
2 – „Сблъсък на крале”
3 – „Вихър от мечове”
5 – „Танц с дракони”

Образ: Едно малко момиче, което загубва всичките си близки (или поне тя така си мисли), преследвана от враговете на баща си, тя търси цел в живота, опитвайки се да оцелее. И накрая я намира – да отмъсти. По принцип не съм голям почитател на децата герои във фентъзито, но главите със Аря в поредицата, са едни от най-интересните. Това е защото Мартин я поставя в множество екстремни ситуации, обгръща пътят и с безнадежност, с единствената цел – да тества нейната воля.

Nakor16. Накор (Nakor)

Произведения: Герой от произведенията на Реймънд Фийст:

Сага за войната на разлома
5 – „Принц на Кръвта”- РЕВЮ
6 „Кралският Корсар”- РЕВЮ
Войната на студенокръвните
1 – „Кралицата на мрака” – РЕВЮ
2 – „Възходът на търговеца принц” – РЕВЮ
3 – „Гневът на демонския крал” – РЕВЮ
4 – „Парчета скършена корона” – РЕВЮ
Конклав на сенки
1 – Нокът на сребърния ястреб
2 – Лисичи крал
4 – Завръщането на изгнанника
Войната на Мрачния
1 – Полетът на нощните ястреби
2 – В царството на Мрачния
4 – Гневът на лудия бог

Образ: Образ изтъкан от солидни дози мистерия и хумор. Най-интересният герой от необятното творчество на автора. Интересен е защото е различен и внасящ свеж дъх в поредиците.

Роланд Дисчейн17. Роланд Дисчейн (Roland Deschain)

Произведения: Герой от поредицата „Тъмната кула“ на Стивън Кинг. Участва във всичките осем романа.

1 – „Стрелецът” РЕВЮ
2 – „Трите карти” – РЕВЮ
3 – „Пустош”
4 – „Магьосникът”
5 – „Вълците от кала”
6 – „Песента на Сузана”
7 – „Тъмната кула”
8 – „Вихър през ключалката”

Образ: Сякаш излязъл от уестърн филм на Серджо Леоне, Роланд Дисчейн е последният стрелец, който преследва своя противник „мъжът в черно“ в продължение на много години. Съдбата му е една – да открие центърът на всичко – Кулата.

Dandelion Лютичето18. Лютичето (Dandelion)

Произведения: Герой от поредицата „Вещерът“ на Анджей Сапковски. Участва във всичките романи.

1 – „Последното желание“ – РЕВЮ
2 – „Меч на съдбата“ – РЕВЮ
3 – „Кръвта на елфите“ – РЕВЮ
4 – „Време на презрение”
5 – „Огнено кръщение”
6 – „Кулата на лястовицата”
7 – „Господарката на езерото”

Образ: Верният спътник на вещера Гералд в скитанията му из богатия на чудовища свят на Сапковски. Жизнерадостен трубадур, женкар, прахосник, нехранимайко, красавец и скандалджия. Именно образът на Лютичето е кривото огледало, в което се съизмерват героичните образи в романите на Сапковски. Защото какво е едно истинско фентъзи приключение без трубадур, който да го увековечи.

Влад Талтош19. Влад Талтош (Vlad Taltos)

Произведения: Герой от поредицата „Влад Талтош“ на Стивън Бруст. Досега участва в тринайсе романа.

1 – „Джерег” – РЕВЮ
2 – „Йенди” – РЕВЮ
3 – „Текла” – РЕВЮ
4 – „Талтош” – РЕВЮ
5 – „Феникс” – РЕВЮ
6 – „Атира” – РЕВЮ
7 – „Орка”
8 – „Дракон”
9 – „Исола”
10 – „Дзур”
11 – „Джегала”
12 – „Йорич”

Както и в неиздаденият още в България – „Тиаса“

Образ: Главният герой в романите на Бруст е всъщност анти-герой с чувство за хумор. Наемен убиец създал бизнеса си по стъпките на всяка мафиотска организация – чрез ракети и убийства. Нетипичен герой от едно нетипично фентъзи.

Конан Варварина20. Конан Варварина (Conan)

Произведения: Измислен от Робърт Хауърд като герой в своите разкази за Хиборейската ера. След смъртта на Хауърд много автори продължават приключенията му в множество произведения. Сред авторите се откроява имената на Робърт Джордан, Джон Мадокс Робъртс, Леонард Карпентър, Л. Спрейг Де Камп, Лин Картър, Бьорн Хайберг, Рой Томас, Пол Уинлоу, Джейсън Сийбърг, Роланд Грийн, Андрю Офут, Джон Хоукинг, Шон Мур, Питър Дж. Тайлър (псевдонима на българският писател Павел Чернев) и други.

Образ: Мускулестият варварин роден сред суровите планини на Кимерия, който ще се впусне в едно велико приключение през земите на Хиборейската ера. Дълги години той ще се скита по света, живеейки като крадец, наемник, бандит и пират, докато накрая със силата на меча си ще завладее великото царство Аквилония и ще се възкачва на трона му. Стериотипен персонаж, който се е превърнал в класически образ във фентъзито.

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на септември 28, 2013 in Фентъзи класации

 

One response to “Моите топ 20 любими фентъзи персонажи

  1. Светослав

    март 17, 2015 at 12:01 am

    Първо искам да кажа, че Силмарилион е една великолепна книга и самото и определяне като скучна показва слаб вкус. Второ, за какви стереотипи в Средната земя можеш да говориш при положение, че Толкин пръв използва всички тези герои и образи, които ти считаш за стереотип.Всичко след това вече може да се счита като стереотип, но не и това, което ги е създало. Само по себе си то е новаторско. (Това се отнася до описанието на Турин. Иначе похвално е, че четеш такъв вид литература и че правиш тези класации. Дерзай!)

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: