RSS

„Магьосникът от Землемория“ от Урсула Ле Гуин

17 Окт

Урсула Ле Гуин - Магьосникът от Землемория

„Магьосникът от Землемория“ е първата книга от фентъзи-поредицата Землемория от американската писателка Урсула Ле Гуин.

Сюжет: Главният герой в романа е млад мъж, наричан Ястреба. Още като момче той разбира, че притежава вроден талант да прави магии. Няколко години по-късно той използва своите способности за да предпази родното си село от нападение на варвари. Когато достига пълнолетие, магьосникът Оджиън Мълчаливия му дава неговото истинско, тайно име – Гед. Заради своите магически способности Гед е приет от Оджиън и за кратко става негов чирак. За да бъде обучен за магьосник, Оджиън изпраща Гед на остров Роук, където се обучават всички магьосници в Землемория. Там по време на обученията си, Гед погрешка призовава тъмен дух, който го ранява тежко, и излиза изпод неговия контрол, сеейки зло по света .

My Experience: Трябвало е да прочета този роман в ранните си тинейджърски години, когато все още не бях запознат с толкова много автори, които са взаимствали от Урсула Ле Гуин. Тогава вероятно щях да се омая от описателния стил на авторката и щях да бъда впечатлен от оригиналността на героите и магическата система в нейните романи. Уви, прочетох този роман, чак сега и не можах нито да се омая, нито да се впечатля. Най жалкото е, че сюжетът не успя да задържи вниманието ми нито за минута, и го прочетох с огромно усилие и воля. Урсула Ле Гуин със сигурност е класик и пожелавам на всеки, който прочете нейните романи, да го направи в точното време и при точните обстоятелства, защото класик не се става ако романите ти са слаби и вероятно ще откриете и ще изживеете вълшебната гениалност превърнала я в класик. Аз не уцелих точния момент и открих най-лошото за една книга – скуката.

Стилът на автора: Урсула Ле Гуин се счита за един от най-добрите автори на научна фантастика. Често изследва даоистки, анархистки, феминистки, социологически и психологически теми. Носител е на няколко награди Хюго и Небюла. От една страна стилът на Ле Гуин е приказно описателен и дълбокомислено философски, но от друга е лековато наивен и скучновато банален и предвидим.

Фентъзи свят: Светът в романите на Урсула Ле Гуин е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин. Свят от средновековен тип, пълен с приказни същества и магьосници.

Магия и Магически системи: Магическата система е простичка, но желязно представена. Можеш да овладееш силите на природните стихии и елементи ако знаеш истинските им имена, и как точно се произнасят. Явно от тук по-късно Патрик Ротфус взаимства своята магическа система в своите романи.

Образите: Магьосникът Гед Ястреба е доста типичен герой за жанра, или по-точно доста от превърналите се в емблематични магьосници в жанра, са произлезли от неговия образ. Той е магьосник с голям потенциал, но за да се справи с предизвикателствата, които се налага да преодолява, му се налага да преминава през големи трудности, с които в крайна сметка се справя. Познато нали.

Плюсове:

  • Обаятелен, приказен стил.
  • Фентъзи светът е оригинален.
  • Оригинална магическа система.

Минуси:

  • Предвидим сюжет, предвид еднопластовата битка, между Доброто и Злото.
  • Слабо развити персонажи.
  • Липса на големи сблъсъци.
  • Скучно повествование.

Оценка: 2/5 Слаба.

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на октомври 17, 2013 in Урсула Ле Гуин

 

Етикети: , , ,

One response to “„Магьосникът от Землемория“ от Урсула Ле Гуин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: