RSS

„Царска заръка“ от Николай Теллалов

23 Окт

Николай Теллалов - Царска заръка

„Царска заръка“ е роман от българският автор Николай Теллалов. Той е втория от поредицата „Драконче“.

Сюжет: Приключението, започнато в „Да пробудиш драконче…“ продължава!
Змейската щерка Верена се оказва най-търсената личност от десет века насам. Царски джамач иска да я представи на Симеон I. Секретните служби на няколко държави също се интересуват от тайнственото момиче без документи и без официално регистрирано минало. Късметът да познаваш жива змеица се оказва източник на неприятности за приятелите на Радослав…
… който също е изчезнал на път към Долната Земя на своята любима.
Всеки има собствена царска заръка – да осъществи съдбата си.

My Experience: Ърбън фентъзи гледам с удоволствие, когато е на филм, но когато е на книга е истинско мъчение. Зарекох да оставя за дълго време книгите от Urban жанра, нека си го четат тинейджърите, просто това не е за мен. Български автори чета рядко, и още по-рядко оставам удовлетворен от творчеството им. Ето ви две причини поради които толкова време не посягам към книгите на Николай Теллалов. Е, престраших се най накрая и му дадох шанс. За пореден път единственото което ми дойде в повече, бе ърбън средата; среда в която и аз самият съм израснал, с купоните, с хижите в планината, с китарите и т.н. Преди десет години сигурно много щеше да ми хареса, но сега тази атмосфера ми звучи някак, остаряха и архаична. Деноминацията на парите, залеза на мутрите, та дори и жаргона на който говорят героите, все неща, които превръщат новелата в леко неактуална, на фона на иначе оригиналната фентъзи история. „Царска заръка“ по нищо не отстъпва на първата книга и все пак трудно я предъвках.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице в така нареченият Urban fantasy (Съвременно фентъзи) стил. Николай Теллалов има отлични познания по Български история и митология и много умело ги е поднесъл в своята новела. Стилът му е на много високо ниво, макар жаргонът на който говорят героите му, да ми дойде малко в повече. От една страна е доста сполучливо поднесен езикът, на който са говорили древните българи, но от друга, превръща романа в трудно четим

Фентъзи свят: Алтернативния паралелен свят на древните митове и легенди, ще се отприщи с целия си блясък.

Магия и Магически системи: В произведението е използвана магия, вдъхновена от българската митология. Драконче с магическите сили което е донесло от своя магичен свят.

Образите: Интересни образи, които донякъде дублират тези от първата книга, но си носят и своята индивидуалност. Липсата на ясно изразен антагонист е осезаема.

Плюсове:

  • Митологичните моменти.
  • Интересен, динамичен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Обрати.

Минуси:

  • Съвременните персонажи.
  • Жаргонът на който говореха героите.

Оценка: 4/5 Добра.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: