RSS

„Атира” от Стивън Бруст

12 Ноем

613.max

„Атира” е шестия роман от поредицата на Стивън Бруст – „Влад Талтош“. В България е издаден от издателство Бард в един том с четвъртия „Талтош” и петия „Феникс“.

Сюжет: Влад се оттегля от кариерата на наемен убиец. Скитайки се из провинцията на Драгарската империята, той попада в малко село, където е обвинен в убийство. Той бързо разбира, че това заплетен план на джерегите, които искат да го убият. За да се спаси, той трябва да се довери на едно момче с лечителски способности.

My Experience: Паралелно с „Принцът на тръните“ на Марк Лорънс разтоварвам с лекият, стегнат и динамичен сюжет на поредицата за Влад Талтош. „Атира” е един различен поглед към поредицата, в който можем да проследим и изследваме образа на Влад не през неговите очи а през очите на другите.

Стилът на автора: Книгата е написана не като разказ на главния герой – Влад Талтош, както е в предишните пет книги, а от трето лице. Преводът е много добър. Не ми е много ясно към каква аудитория е предназначена поредицата. Не бих я категоризирал към детската или тинейджърската аудитория с тези фентъзи-мафиотски истории изпълнени с жажда за убийства, рекет, хазарт, кражби – никак неподражателно, нито поучително. За възрастните обаче ще изглежда малко наивна, приключенска и прекалено цензурирана.  Но като оставим това настрана, стилът на Бруст е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с прекрасни диалози и заплетен сюжет.

Фентъзи свят: Светът на Бруст се казва – Драгара. Фентъзи свят от средновековен тип с много причудливи същества, които заемат важна част от живота на хората, които живеят по над хиляда години години. Драгарската империя с населението й, разделено в седемнадесет Велики дома, всеки със своя животински знак. Светът не е голям и не е много детайлно описан.

Магия и Магически системи: Магията има много и според мен, е не на място. Освен класическата магическа система с заклинания и вълшебни предмети имаме и абсолютно ненужни магии като телепортирането, всеки ако умре може да бъде съживен (освен в много редки случаи) и тям подобни изхвърляници. Ако не беше невъобразимото количество магия, книгата щеше да е страхотна.

Образите: Образите са добре развити. Отличават се образите на Влад и неговите два джерега.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Увлекателен стил.
  • Чувство за хумор.
  • Интриги, заговори и обрати.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на ноември 12, 2013 in Стивън Бруст

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: