RSS

„Принцът на тръните“ от Марк Лорънс

18 Ноем

Марк Лорънс - Принцът на тръните

„Принцът на тръните“ е първият роман от трилогията „Разделената империя“ на Марк Лорънс.

Сюжет: Когато е на девет, убиват майка му и братчето му. На тринайсет е главатар на банда кръвожадни разбойници. Смята на петнайсет да е крал… Време е принц Йорг Анкрат да се върне в замъка на баща си и да вземе онова, което е негово по право. От деня, когато е видял как хората на граф Ренар убиват майка му и малкото му братче, а самият той е висял безсилно в плен на бодливата шипка край пътя, Йорг се опитва да отприщи тровещата го мъст и да въздаде справедливост. За него животът и смъртта са игра, в която няма какво да загуби. Ала в бащиния му замък дебне вероломство. Вероломство и черна магия. Може ли един младеж, пък бил той и решен на всичко, да победи врагове с невъобразима сила?Това е роман като острие на нож – наточен, студен, смъртоносен. Фантазия за отмъщение, заплитаща се около хипнотичния глас и нечовешката решимост на един млад принц. В тази книга всеки миг крие опасности.

My Experience: От дълго време търся автор, който да застане до Джордж Мартин и Джо Абъркромби, като стил, увлекателност и жестокост. Мак Лорънс напълно оправда очакванията ми и дори ги надмина. „Принцът на тръните“ впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните нечовешки взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, обрати, битки, борби за признание и оцеляване. Действието буквално препуска през локви кръв, героите мрът като мухи точно когато най-малко очакваш, светът изглежда загнил и обречен. Препоръчвам я на всички фенове на Джордж Мартин, Стивън Ериксън и Крис Бънч и Джо Абъркромби. 

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Въпреки че книгата е само въведение към предстоящата история, е изключително интересна. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана от първо лице, като проследява историята на главния герой принц Йорг.

Фентъзи свят: Светът в романите на Марк Лорънс е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Разединената империя представлява един постапокалиптичен свят върнал се към мрачното средновековие и напълно забравил някогашното технологично развитие. С интерес чакам да разбера как автора е развил тази само загатната нишка в следващите романи.

Магия и Магически системи: Магията е малко; магьосници и некроманти и то само за вкус

Образите: Героите не са много, но са колоритни, многообразни и добре развити. Отличава се образът на главният герой Йорг – безмилостен убиец, която няма доверие на никой, но е в състояние да убие всеки, уличен бандит, изнасилвач, касапин, мъчител… и бъдещ крал.. Неговият образ е интересен защото е нетипичен, главен герой – антигерой. Въпреки че е „голямо копеле“ човек просто няма как да не го хареса. Манипулативен, чаровен и коварен, Йорг просто е един от най-добре изградените образи в съвременната фентъзи литература. В романа няма добри и лоши герои, всички са сиви.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Черен хумор.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници, въпреки че е само въведение към предстоящите събития.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на ноември 18, 2013 in Марк Лорънс

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: