RSS

„Лявата ръка на Бога“ от Пол Хофман

25 Ноем

Ljavata_ryka_na_Boga_-_Pol_Hofman

„Лявата ръка на Бога“ е първият роман от трилогията „Лявата ръка на Бога“ на Пол Хофман.

Сюжет: В огромното Светилище на Изкупителите събират хиляди деца, за да ги превърнат чрез жестокости, глад и непрестанни тренировки в свирепи бойци. Естествено, най-много жестокости се стоварват върху най-надареното от момчетата – Томас Кейл. Но в Светилището се крият и други, далеч по-зловещи тайни. Когато се натъква на една от тях, Кейл няма друг избор, освен да влезе в пряк сблъсък с Изкупителите и да спасява живота си с бягство, придружен от верните си приятели и едно загадъчно момиче. Попаднал в кралския дворец в Мемфис, Кейл се замесва в сложните дворцови интриги, спечелва си свирепи врагове… и любовта на кралската дъщеря. Но предстоящата война ще обърка всичките му планове…

My Experience: „Лявата ръка на Бога“ впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, борби за признание и оцеляване. Невероятна комбинация между бруталната религия и интригантската политика и всичко това през очите на три деца опитващи се да оцелеят в зараждащия се конфликт. Липсата на магия е един от плюсовете в романа, превръщайки напрегнатия, кървав сюжет в максимално реалистичен. Увлекателният и динамичен сюжет ще се хареса на всеки фен фетъзитата в които магията не е на първостепенно място, а се набляга на взаимоотношенията между героите, обратите и интересната историята. Силно се надявам Хофман да задържи високото ниво и в следващите книги.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Въпреки че книгата е само въведение към предстояшата история, е изключително интересна. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като проследява историята на главния герой Кейл.

Фентъзи свят: Светът в романите на Пол Хофман е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Изкупителите са еквивалент на католическата Инквизиция и цялата им религия се позовава на християнството.

Магия и Магически системи: Магия няма, както и фентъзи същества.

Образите: Героите са колоритни, многообразни и добре развити.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки, макар и не много мащабни.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Няма магия.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на ноември 25, 2013 in Пол Хофман

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: