RSS

„Орка” от Стивън Бруст

29 ное.

614.max

„Орка” е седмият роман от поредицата на Стивън Бруст – „Влад Талтош“ в България е издаден от издателство Бард в един том с осмия „Дракон” и деветия „Исола“.

Сюжет: Вярно, да обикаляш насам-натам с два джерега на раменете си не е най-добрата маскировка за един бивш убиец, търсен из цялата Империя. Но един деветдесетгодишен младок спаси живота ми и сега се нуждае от помощта ми. А Влад Талтош винаги си плаща дълговете. Дори това да означава разкриването на финансов скандал с такива мащаби, че може да срути дома Орка… а ако извадя малко късмет — и цялата империя

My Experience: Паралелно с „Придворният убиец“ на Робин Хоб разтоварвам с лекият, стегнат и динамичен сюжет на поредицата за Влад Талтош. „Орка” в е най-слабата книга от поредицата до сега, като заплетения сюжет се крепи единствено на финансовите сложнотии, които е натворил автора. Дано във следващите книги нещата се оправят, за да не ми се развалят добрите впечатления от иначе силната поредица.

Стилът на автора: Книгата е написана не като разказ на главния герой – Влад Талтош, както беше в предишните, а от името на Кийра Крадлата. Преводът е много добър. Не ми е много ясно към каква аудитория е предназначена поредицата. Не бих я категоризирал към детската или тинейджърската аудитория с тези фентъзи-мафиотски истории изпълнени с жажда за убийства, рекет, хазарт, кражби – никак неподражателно, нито поучително. За възрастните обаче ще изглежда малко наивна, приключенска и прекалено цензурирана.  Но като оставим това настрана, стилът на Бруст е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с прекрасни диалози и заплетен сюжет.

Фентъзи свят: Светът на Бруст се казва – Драгара. Фентъзи свят от средновековен тип с много причудливи същества, които заемат важна част от живота на хората, които живеят по над хиляда години години. Драгарската империя с населението й, разделено в седемнадесет Велики дома, всеки със своя животински знак. Светът не е голям и не е много детайлно описан.

Магия и Магически системи: Магията има много и според мен, е не на място. Освен класическата магическа система с заклинания и вълшебни предмети имаме и абсолютно ненужни магии като телепортирането, всеки ако умре може да бъде съживен (освен в много редки случаи) и тям подобни изхвърляници. Ако не беше невъобразимото количество магия, книгата щеше да е страхотна.

Образите: Образите не са много развити. Отличават се само образите на Влад и неговия джерег.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Увлекателен стил.
  • Чувство за хумор.

Минуси:

  • Не добре описан свят.
  • Липса на кървави битки.
  • Не добре измислени интриги, заговори и обрати.

Оценка: 2,5/5 Добра.

 
Вашият коментар

Публикувано от на ноември 29, 2013 в Стивън Бруст

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: