RSS

„Гробниците на Атуан“ от Урсула Ле Гуин

22 Дек

Урсула Ле Гуин - Гробницата на Атуан

„Гробниците на Атуан“ е втората книга от фентъзи-поредицата Землемория от американската писателка Урсула Ле Гуин.

Сюжет:  Когато младата Тенар е избрана като висша жрица на древните и безименни сили на Земята, всичко и е отнето – дом, семейство, притежания, дори нейното име. Сега тя е Арха, пазител на зловещите Гробници на Атуан. Докато тя учи пътя си през тъмният лабиринт, младия магьосник, Гед, идва за да открадне най-голямото скрито съкровище на Гробниците, Пръстена на Ерет-Акбе. Но Гед също носи със себе си светлината на магията, и заедно те ще се опитат да избягат от тъмнината...

My Experience: „Гробниците на Атуан“ е по-слаба от „Магьосникът от Землемория“.Каквото и да напиша за тази книга, за нейните недостатъци и силни страни, ще е безсмислено, защото най-важното нещо за една книга е – да вълнува, да държи вниманието, да има увлекателна история и интересни герои. Е, в тази книга не открих нито едно от тези неща, открих единствено СКУКА. Въпреки това ще продължа да давам шанс на Ле Гуин и със следващите и книги за да разбера кое това нещо което я е превърнало в класик.

Стилът на автораУрсула Ле Гуин се счита за един от най-добрите автори на научна фантастика. Често изследва даоистки, анархистки, феминистки, социологически и психологически теми. Носител е на няколко награди Хюго и Небюла. От една страна стилът на Ле Гуин е приказно описателен и дълбокомислено философски, но от друга е лековато наивен и скучновато банален и предвидим.

Фентъзи свят: Светът в романите на Урсула Ле Гуин е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин. Свят от средновековен тип, пълен с приказни същества и магьосници.

Магия и Магически системи: Магическата система е простичка, но желязно представена. Можеш да овладееш силите на природните стихии и елементи ако знаеш истинските им имена, и как точно се произнасят. Явно от тук по-късно Патрик Ротфус взаимства своята магическа система в своите романи.

Образите: Магьосникът Гед Ястреба е доста типичен герой за жанра, или по-точно доста от превърналите се в емблематични магьосници в жанра, са произлезли от неговия образ. Той е магьосник с голям потенциал, но за да се справи с предизвикателствата, които се налага да преодолява, му се налага да преминава през големи трудности, с които в крайна сметка се справя. Познато нали.

Плюсове:

  • Обаятелен, приказен стил.
  • Фентъзи светът е оригинален.
  • Оригинална магическа система.

Минуси:

  • Предвидим сюжет, предвид еднопластовата битка, между Доброто и Злото.
  • Слабо развити персонажи.
  • Липса на големи сблъсъци.
  • Скучно повествование.

Оценка: 2/5 Слаба.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на декември 22, 2013 in Урсула Ле Гуин

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: