RSS

„Тронът” от Робин Хоб

22 Дек

Робин Хоб - Тронът

„Тронът“ е третият роман от трилогията „Придворният убиец“ на Робин Хоб.

Сюжет: Крал Умен е мъртъв от ръцете на собствения си син Славен. Но за убиството е обвинен Фиц. Той излиза от гроба с помощта на съюзниците си и осезанието, дълбоко белязано в тялото и душата му. Царство тъне към разруха. Славн ограбва и изоставя столицата, докато законния наследник, принц Искрен, е изчезнал по време на преследването на лудите си стремежи, може би е дори е мъртъв. Само завръщането на Искрен, или неговият наследник може да спаси Шестте херцогства. Фиц решава да предприеме пътешествие, в което да открие своя чичо. Пътуването го хвърля в дълбоки води, като той открива дивите течения на магията в него – течения, които или ще го удавят или ще му дадат нещо повече …

My Experience: От дълго време се каня да прочета нещо на Робин Хоб, която за моя изненада се оказа жена. Това обаче не личи много в романите и, където е наблегнато повече на мъжките образи. Като изключим малко надвишения обем на книгите, всичко в нейните романи е на много високо ниво и в тях открих всичко, което търся в едно хубаво фентъзи. Заплетена история, изтъкана от интриги и обрати, главен герой, на който не му се случва почти нищо хубаво, тайнствена опасност, която грози героите, лек и приятен стил, койтоти позволява да забравиш за всекидневието и да се потопиш в невероятния свят на Шесте херцогства. „Тронът” е великолепен завършек на сагата за „Придворният убиец“, в което Фиц затъва все по дълбоко в блатото на поквареното от интиги кралство. Просто съдбата (Робин Хоб) не му е отредила да бъде не герой а Катализатор. Сега ще си направя малка почивка и след Нова година отново ше се гмурна в невероятния свят на ФицРицерин и Шута.

Стилът на автора: Стилът на Робин Хоб, почти по нищо не отстъпва на доказаните автори в епичното фентъзи като Джордън и Фийст, с всичките си плюсове и минуси. Повествованието тече леко мудно и разточително, като всичко можеше да бъде поместено в обем с поне двеста страници по малко. Затова пък стилът и е увлекателен, пълен с тайни, интриги и обрати, подплътени с прекрасни диалози и великолепни описания. Въпреки че книгата е само въведение към предстояшата история и много звена от сюжета остават неизяснени, е изключително интересна. Книгата е написана от първо лице, като проследява историята на главния герой Фиц.

Фентъзи свят: Светът в романите на Хоб е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Нарича се Кралството на Праотците или кралството на Шесте херцогства.

Магия и Магически системи: Магията е малко и е два вида – Умение и Осезание. Умението е телепатична способност, която имат малцина, която позволява както да се четат чужди мисли на големи разстояния, така и да  се внушават такива. Осезанието е подобно, но действа само на животни. В този роман се появяват и дракони, много оригинални и различни от всички измисляни някога

Образите: Героите не са много, но са многообразни и добре развити. Отличава се образът на главният герой Фиц – придворен убиец, която е натоварен с презрението и омразата на всички, защото е копеле на престолонаследника. Все пак в тази амалгама от инересни образи най-интересен остава героят на кралския шут, саркастичен и до болка откровен, той е кривото огледало на едно покварено кралство.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници, въпреки че е само въведение към предстоящите събития.

Минуси:

  • Леко разточителен стил.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by в декември 22, 2013 in Робин Хоб

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: