RSS

„Време на презрение“ от Анджей Сапковски

29 Дек

Време за презрение

„Време на презрение“ е четвъртата книга от поредицата „Вещерът“ на полския писател Анджей Сапковски.

Сюжет: Светът ще загине, обхванат от студ, и ще се възроди заедно с новото слънце. Ще се възроди от Старата кръв, Кръвта на елфите. От кръвта на Фалка ще се роди отмъстител, който ще разруши Стария свят и върху неговите руини ще съгради нов. Този отмъстител трябва да е синът на Цирила, последната от рода на кралица Каланте, Лъвицата от Цинтра. Но страшната новина за смъртта на Лъвчето, принцесата на Цинтра, е потвърдена. Дошло е Времето на Края, Време на презрение. Родени от Празника на жътвата, Децата на Времето на презрение ще възродят приказката за Старата кръв и Фалка в един свят, в който кралете са престанали да се доверяват на магьосниците и над който е надвиснала война.

My Experience: „Време на презрение“ продължава дадържи високото ниво от предишните книги на автора. Историята е продължение на заплетения сюжет от „Кръвта на елфите“. Сюжетът освен пълен с  интересни истории, разнообразни същества, великолепно описани битки, прекрасен стил на автора,  дълбочина, в тази книга придобива и доста мрачни нотки. Предвещавайки назряващата опустошителна война, която назрява в този разкъсван от интриги фентъзи свят, „Време на презрение“ запалва все повече интереса ми към следващите книги от поредицата. Искрено се надявам те да не ме разочароват.

Стилът на автораСапковски пише класически фентъзи истории с много магии, зловещи същества, рицари, красиви девойки и въобще всичко, за което се сещате като чуете фентъзи. Но колкото и приказно и увлекателно да поднася историите си автора, стилът му се отличава с много хумор, пиперлив език и добре заплетени ситуации. Като цяло стилът му е на много високо ниво и ще се хареса, както на малките, така и на големите читатели, макар че аз самият бих го класифицирал по скоро към Adult-fantasy жанра.

Фентъзи свят: Светът в романа е от класическия средновековен тип и пълен със същества от славянската и келтската митология като – елфи, джуджета, джинове, вещици, вампири, върколаци, кикимори, дяволи и много други.

Магия и Магически системи: Магическата система е класическа – посредством заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Образът на вещера Гералт е стереотипен за фентъзито – силен и доблестен войн с магични способности. Останалите персонажи са колоритни и добре описани, а като любим образ в книгата мога да откроя този на спътника на Гералт в някои от приключенията му – трубадура Лютичето.

Плюсове:.

 • Увлекателни история.
 • Колоритни персонажи.
 • Обрати.
 • Прекрасно измислен фентъзи свят.

Минуси:

 • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на декември 29, 2013 in Анджей Сапковски

 

Етикети: , , ,

One response to “„Време на презрение“ от Анджей Сапковски

 1. Misaki

  декември 30, 2013 at 2:48 pm

  Тази година, ноември месец излезе нова книга от Сапковски – „Storm Season“. Говори се, че няма да е предистория, нито директно продължение на поредицата. На зимния панаир на книгата говорих с „ИнфоДар“ и потвърдиха, че ще обсъждат евентуално издаване, но не искаха да обещават нищо преди нещата да са сигурни. Стискам палци! Бъди сигурен, че книгите няма да те разочароват до самият финал. След 5-6 години активно четене на фентъзи, „Вещерът“ си остава любимата книга.

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: