RSS

„Исола” от Стивън Бруст

16 Февр

614.max

„Исола“ е деветия роман от поредицата на Стивън Бруст – „Влад Талтош“ в България е издаден от издателство Бард в един том с седмия „Орка” и осмия „Дракон”.

Сюжет: Лорд Мороулан и Алийра са отвлечени от божествените дженоини. Домашната прислужница на Мороулан, исолата лейди Телдра се обръща за помощ към изпадналия в немилост Влад Талтош. За да ги освободи той трябва да убие богиня или да направи това, което умее най-добре – да импровизира…

My Experience: Мога да заявя, че през моя читателски поглед това е най-слабата книга от поредицата досега. За тези които обичат магията да извира буквално от всяка страница, на всяка крачка да се прескачат божества, странни същества и вълшебни предмети – това е вашата книга. Но на мен толкова много фентъзи елементи ми идват мако в повече. Нито за момент не успях да се потопя в четивото, камо ли да почувствам някаква съпричастност към героите. „Исола“ много ми напомни последните две книги на Роджър Зелзни от ‘Хрониките на Амбър“ и горчилката която оставиха след себе си в моето съзнание.

Стилът на автора: Книгата е написана като разказ на главния герой – Влад Талтош, което прави сюжета малко предвидим. Преводът е добър. Сарказмът и хуморът, който използва авторът в тази книга малко остават на заден план и от това романът единствено губи.

Фентъзи свят: Светът на Бруст се казва – Драгара. Фентъзи свят от средновековен тип с много причудливи същества, които заемат важна част от живота на хората, които живеят по над хиляда години години. Драгарската империя с населението й, разделено в седемнадесет Велики дома, всеки със своя животински знак. Светът не е голям и не е много детайлно описан.

Магия и Магически системи: Магията има много и според мен, е не на място. Освен класическата магическа система с заклинания и вълшебни предмети имаме и абсолютно ненужни магии като телепортирането, всеки ако умре може да бъде съживен (освен в много редки случаи) и тям подобни изхвърляници. Ако не беше невъобразимото количество магия, книгата щеше да е страхотна.

Образите: Образите не са много развити. Отличават се само образите на Влад и неговия джерег.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Увлекателен стил.
  • Чувство за хумор.
  • Интриги, заговори и обрати.

Минуси:

  • Не добре описан свят.
  • Разпокъсано действие.
  • Прекаляване с магиите и божествата.

Оценка: 3/5 Добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 16, 2014 in Стивън Бруст

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: