RSS

„Реваншът на Тангра” от Андрея Илиев

17 февр.

Андрея Илиев - Реваншът на Тангра

Романът „Реваншът на Тангра” през 2007 г. получава първа награда от конкурса „АРГУС — фантастика през 100 очи“

Сюжет: В името на бъдещето трима души — лейтенант от българската армия, в чиито жили тече кръвта на ханския род Дуло, влюбена самодива, орисана да роди новия водач, и млад алп — трябва да се върнат в миналото. Там ще се опитат да изпълнят съдбовна мисия, възложена им от вечния Тангра. Но дали ще успеят? Отговорът идва след много битки и безброй капани, заложени по пътя им от Големите богове…

My Experience: Български автори чета рядко, и още по-рядко оставам удовлетворен от творчеството им, но като любител на българската история и митология, нямаше как да не дам шанс на този напълно непознат за мен автор. Започнах да чета книгата по време на едно пътуване от Пловдив за Русе. В съчетание с обграждащите ме гледки на нашата невероятна природа, сюжетът още повече ми влезе под кожата. Романът ме грабна още с първите си страници и ме повлече в необятното въображение на автора. Препоръчвам го на всички които обичат българската митология и фентъзито, защото в тази книга са съчетани великолепно.

Стилът на автораИсторията в рома се води от трима герои. Първият е прабългарският войн Ат. Неговата история е представена в трето лице. Историята на другите двама, Делян и алпът Чакар е написана в първо лице. Андрея Илиев има отлични познания по Български история и митология и много умело ги е поднесъл в своя роман. Стилът му е на много високо ниво, характерен с много напрежение, динамика и образност.

Фентъзи свят: Алтернативен паралелен свят на древните прабългарски богове, митове и легенди. Най оригинален е светът, наречен Самодивия пълен с причудливи създания вдъхновени от българската митология.

Магия и Магически системи: В произведението е използвана магия, вдъхновена от българската митология.

Образите: Главните герои в романа са: Алът Чакар – най-интересния обра, прабългарско божество, приемащо образа на ястреб. Делян – лейтенант от българската армия, в чиито жили тече кръвта на ханския род Дуло. Ат – Наследник на кана, прокуден от вътрешни междуособици, тръгнал да търси своето отмъщение.

Плюсове:

  • Митологичните моменти.
  • Интересен, динамичен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Обрати.
  • Оригинално поднесен фентъзи свят.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много Добра.

Реклами
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: