RSS

„Първите събрани истории за Бочълайн и Корбал Броуч“ от Стивън Ериксън

02 Март

cover

„Първите събрани истории за Бочълайн и Корбал Броуч“ от Стивън Ериксън е сборник с три новели развиващи се в света Малазана.

Сюжет: 

СЛЕДВА КРЪВ
Жителите на пристанищния град Печалния Молл са обзети от трескава паника: по улиците дебне зъл убиец. И както може да се очаква при прочутия лош късмет на Емансипор Рийзи, бившият му вече работодател е последната жертва. Но двама наскоро пристигнали непознати са поставили обява на Рибарския площад. Вонящото на смъртна магия съобщение: „Търси се прислужник. Пълно работно време. Включва пътуване“. Дали късметът на Рийзи няма да се обърне?

ПОДВЕТРИЯТА НАКРАЙ СМЕХА
След пребиваването си в Печалния Молл магьосниците Бочълайн и Корбал Броуч – и новият им прислужник Емансипор Рийзи – се отправят в открито море на борда на „Сънкърл“. Уви, в трюма има повече багаж, отколкото екипажът се е спазарил… И оживяват безобразни ужасии. За некромантите и слугата им това е само поредната неспокойна нощ от едно безкрайно пътуване.

ЗДРАВИТЕ МЪРТЪВЦИ
Възторженото увлечение на град Куейнт към благонравието определено е вулгарно и граничи с бедствие. Никой не разбира това по-добре от двамата непоколебими защитници на всички лоши неща – Бочълайн и Корбал Броуч. Тъй че двамата чародеи и вмирисаният им на вредни вещества слуга се оказват въвлечени в заговор да доведат добродетелта до пълното й дискредитиране. Защото има моменти, когато трябва да срутиш цивилизация в името на цивилизацията…

My Experience: Тъй като все още ме стряскат размерите на поредицата „Малазанска книга на мъртвите“, реших да прочета този по кратък сборник, в който има от гения на Ериксън в килограми. Саркастично комедийния похван, напомнящ стила на Тери Пратчет, в комбинация с брутално фентъзи и натуралистичен хорар, която е забъркал в този сборник автора, са просто идеалната комбинация. За втори път след „Лунните градини“ бях запленен от стила, но изобщо не можах да вникна в сюжета. Налагаше се да препрочитам цели пасажи, за да разбера какво се случва. Книгата е добра, но и не тръгвайте с много големи очаквания към нея.

Стилът на автораСтилът не е толкова мащабен и епичен, като поредицата Малазана, но за сметка на това е изтъкан от много хумор, натуралистичност и бруталнос, както само Ериксън може да компилира.. Силата на автора е в описването на пъстрата палитра от героите и техните съдби.

Фентъзи свят: Светът наречен Малазан е най-мащабния описван някога,

Магия и Магически системи: Сложна магическа система, свързана пряко с боговете.

Образите: Книгата изобилства от главни герои, които авторът избива без да му мигне окото. Великолепно развити, многопластови герои. Читателя не може да определи кой е добър и кой е лош, защото добри и лоши в чистата форма на понятията – няма. Всеки просто е повлечен от събитията и кове сам съдбата си. Ще отлича само Бочалайн и Корбал, най-шантавата комбина, която може да съществува.

Плюсове:

  • Великолепно описани герои.
  • Солидно количество битки.
  • Изключително разнообразни същества.
  • Безкрайни интриги и обрати.
  • Героите са сиви а не просто добри и лоши.

Минуси:

  • Трудно се проследява нишката на сюжета.

Оценка: 4/5 Много Добра.

Advertisements
 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: