RSS

„Петата погибел“ от Пол Хофман

12 Март

Пол Хофман - Петата погибел

„Петата погибел“ е вторият роман от трилогията „Лявата ръка на Бога“ на Пол Хофман.

Сюжет: Завръщайки се в Светилището на Изкупителите, Кейл узнава от Лорд-боеца, че се налага човешкият род да бъде унищожен – това е единственият начин да бъде поправена най-голямата грешка на Бога. Кейл привидно приема своята роля в унищожаването на света – съдбата го е превърнала в Лявата ръка на Бога и Ангел на Смъртта. Абсолютната власт е на крачка от него – ужасяващата набожност и военната мощ на Изкупителите са оръжията, с които ще трябва да борави също тъй лесно, както някога с ножа. Но може би дори мрачната власт на Изкупителите не е в състояние да удържи Кейл – момчето, преминало само за миг от любов към отровна ненавист; момчето, прескачащо за секунда от добрина към диво насилие. Унищожението, към което се стремят Изкупителите, може наистина да е в ръцете на Кейл – но неговата душа е далеч по-странна, отколкото могат да си представят.

My Experience: „Петата погибел“ продължавава историята на трите деца опитващи се да оцелеят в загиващия свят на интриги, любов, битки и борби за признание. Романа впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения. Липсата на магия е един от плюсовете в романа, превръщайки напрегнатия, кървав сюжет в максимално реалистичен. Увлекателният и динамичен сюжет ще се хареса на всеки фен фетъзитата, в които магията не е на първостепенно място, а се набляга на взаимоотношенията между героите, обратите и интересната историята. Силно се надявам Хофман да задържи високото ниво и в последната книга.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Въпреки че книгата страда от синдрома на „средната книга от трилогия“ (почва от никъде и свършва никъде), е изключително интересна. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като проследява историята на главния герой Кейл.

Фентъзи свят: Светът в романите на Пол Хофман е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Изкупителите са еквивалент на католическата Инквизиция и цялата им религия се позовава на християнството.

Магия и Магически системи: Магия няма, както и фентъзи същества.

Образите: Героите са колоритни, многообразни и добре развити.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки, макар и не много мащабни.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Няма магия.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на март 12, 2014 in Пол Хофман

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: