RSS

„Стражите! Стражите!“ от Тери Пратчет

20 Март

Тери Пратчет - 8.Стражите! Стражите!

„Стражите! Стражите!“ от Тери Пратчет е осмата книга от поредицата „Света на Диска“

Сюжет: Някакъв среднощен звяр превръща гражданите на Анкх-Морпок — най-големия град на измисления Свят Диск, в нещо, наподобяващо малки овъглени бисквитки. И това се превръща в истински проблем за Капитан Ваймс от Градската Стража, който трябва да преброди грозните улици на беззащитния град в търсена на дълъг седемдесет стъпки, огнедишащ дракон, вярвайки че може да му помогне в разследването.

My Experience: „Стражите, стражите“ е обявена от мнозина за най-добрата книга на Пратчет, с най- интересните герои. Е, времето ще покаже дали са прави, но за мен, тя е просто на също толкова високо ниво, като предишните му книги от поредицата. С безкрайно оригиналните си и нелепи герои и саркастично пародийния си стил на писане, явно Пратчет няма слаба книга За пореден път се убедих, че незаслучено съм пропускал книгите на британския гений, считайки ги просто за лековата и несериозна литература. Макар че вкарва изцяло нови и непознати от предишните му произведения герои, той успява да ги направи толкова колоритни, че ги заобичваш и искаш да четеш още истории с тях.

Стилът на автораПратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници и богове, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с нелепите ситуации в които изпадат. Главният герой в романа е Самюел Ваймс, който е непоправим пияница и капитана на Нощната стража на Анкх-Морпорк. Останалите герои от колоритния пейзаж на абсурдни образи в романа са: двуметровото джудже Керът Айрънфаундерсънкоето помага за възраждането на Нощната стража на Анкх-Морпорк, като открива едно позабравено нейно звено – законът,.ефрейтор Ноби Нобс – дребно човече с лоша хигиена и вид на плъх в човешки образ, Фред Колън – сержант с наднормено тегло, който предпочита да избягва проблемите и излишното напрежение. Разбира се с малка роля се отбелязва и култовия герой – СМЪРТ.

Плюсове:.

  • Може би най-странния фентъзи свят.
  • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Хумор, хумор, хумор….

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на март 20, 2014 in Тери Пратчет

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: