RSS

„Ръката на съдбата“ от Ванина Божилова и Евгения Танева

24 Март

Ванина Божилова и Евгения Танева - Ръкара на съдбата

„Ръката на съдбата“ е първата книга от фентъзи поредицата на Ванина Божилова и Евгения Танева – „Господарката на седемте камъка“.

Сюжет: Според древна легенда светът е творение на двама братя – Мороз и Луминус, в прослава на сестра им. Омраза завладявала душите им и сковавала в лед сърцата им. Единствено по-малката им сестра Джорджиана била способна да укроти гнева им. Тя обаче не могла да понесе противоборството на братята и се отпуснала в прегръдките на смъртта. Тогава настъпил Мрак. Седем дни и нощи преминали в безмилостна битка, докато накрая любовта победила омразата. Мороз и Луминус разделили скъпоценната гривна на Джорджиана на седем камъка. Всеки от тях имал силата да удържи злото, а всички заедно – да го унищожат завинаги. Скрили ги далеч от човешкия поглед. Свитъка със Забраненото заклинание – ключ на Злото към света – положили в гробницата на сестра си. На пръв поглед седемнайсетгодишната Алекс е съвсем обикновено момиче, което няма търпение да настъпи краят на учебния ден. Животът й се преобръща безвъзвратно, когато научава за съществуването на тайната организация Ордена на Светлината. Членовете й вярват, че именно Алекс е преродената Джорджиана, призвана да спаси света. Единствено тя може да открие и обедини седемте камъка, за да се възцарят завинаги добрината и равенството сред хората. Алекс е изправена пред сложна дилема: дали да забрави всичко научено и да продължи живота си постарому? Или да приеме необикновената си дарба като благословия? Ще успее ли момичето, въпреки силите на Злото, да спаси света? Или ще спомогне за унищожаването му?

My Experience: Винаги съм имал резерви към българските автори на фентъзи и особенно към тези които още не са завършили училище, обаче са обзети от силната амбиция да напишат книга и то в Urban и for Young-adults жанра. Ванина Божилова и Евгения Танева, обаче, макар да са спадат и към тази категория, ме изненадаха доста приятно с добрия си стил на писане и динамичния приключенски сюжет, който са сътворили в романа си. Според авторките сюжета е вдъхновен от последния филм за „Индиана Джоунс“. Аз не успях да открия никаква прилка с шедьовра на Спилбърг, за това пък веднага ми се набиха в очите прилики с шедьоври в тийн фентъзито като: Хари Потър и Реликвите на смътта. Само че за моя изненада са написани на доста по-добър стил и са използвани само схеми за някои части на сюжета. Като за таргета към което е насочен романа, си има всичко: приключения, пъпчиви тинейджъри предопределени да спасят света, могъщ ментор, зла групичка антагонисти тн. Все на пръв поглед клишета, които авторките умело използват за да изградят една прекрасна и по своемо оригинална история. И макартози жанр , да не е по моя вкус, то смятам че юе се хареса на всички тинейджъри с вкус към доброто фентъзи.

Стилът на автораКнигата е написана в трето лице в така нареченият Urban fantasy for young-adults (Съвременно фентъзи за подрастващи) стил. Има трески за дялане в стила на авторките и това е напълно в реда на нещата предвид крехката им писателска възраст, но като цяло е доста висок. Единствената ми забележка към стила им е това, че много си личи, че книгата е писана от двама души, но може би това е повече забележка към редакторите на изданието. Като и да е, пожелавам на Ванина и Евгения да успеят да завършат подобаващо историята и да не изпаднат в положение тип Паолини и неговия „Първороден“ – силен старт и разводнен финал.

Фентъзи свят: Алтернативния паралелен свят на магове и легенди, ще се отприщи с целия си блясък.

Магия и Магически системи: В произведението е използвана магия от класически тип, чрез заклинания.

Образите: Персонажите не са много добре развити, но може би това ще стане в следващите книги.

Плюсове:

  • Интересен, динамичен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Обрати.

Минуси:

  • Изграждането на персонажите.

Оценка: 3/5 Добра.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: