RSS

„Волният народец“ от Тери Пратчет

06 Апр

Тери Пратчет - 30. Волният народец

“Волният народец” е трийстият роман на британския писател Тери Пратчет от неговата поредица Истории от Света на диска. Книгата е удостоена с медал „Карнеги“ през 2002 г.

Сюжет: Беда грози чифлика на Сболки. От чукарите се спускат кошмари. А братчето на Тифани Сболки е отвлечено от кралицата на феите (макар че според Тифани това не е чак толкова зле). Тифани обаче трябва да го върне у дома. За целта разполага с оръжие (един тиган), магическата книга на баба си (е, всъщност „Болести по овцете“) и… Кривунци! Ами назе, бе, главо улава!…о, да. С нея са и Нак Мак Фигъл, Волният народец, войнствените, крадливи дребни синьокожи пиктсита, които са изхвърлени от страната на феите за пиянство и размирици…

My Experience: Ето, че след „Килимените хора“ и „Бромилиада“, Пратчет отново се завръща към най-интересните герои от неговото творчество – мъниците. В този случай, това са Нак Мак Фигъл, по колоритни и многолики от всичките му персонажи взети заедно. С нетърпение очаквам следващите им приключения. Препоръчвам я на всички!!!

Стилът на автораПратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Тази му книга е адресирана до по-малките му читатели, макар да мисля, че ще се хареса и на по-възрастните. Някои моменти са съвършено изпипани и обогатени със стила познат от по-късните му произведения, а други не дотам. 

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гигантската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници и богове, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с нелепите ситуации в които изпадат. Главният герой в романа е Тифани Сболки, която е със способности на вещица, но е орисана да го разбере по трудния начин. Останалите герои от колоритния пейзаж на абсурдни образи в романа са многоликите типажи на Волния народец, войнствените, крадливи дребни синьокожи пиктсита, които са изхвърлени от страната на феите за пиянство и размирици. Всички герои са описани с много хумор и сарказъм, те са многолики и характерни, каквито само Пратчет може да измисли.

Плюсове:.

  • Увлекателна история.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Прекрасно измислен фентъзи свят.
  • Много хумор.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на април 6, 2014 in Тери Пратчет

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: