RSS

„Призрачният крал“ от Дейвид Гемел

06 Апр

 

Дейвид Гемел - Призрачният крал

„Призрачният крал“ е първата книга от поредицата „Камъните на Силата“ от Дейвид Гемел. В България тя е издадена в един том с втората „Последният меч на Силата“.

Сюжет: Хаос и ужас бродят из кралството. Кралят е убит от ръката на предател, а Мечът на Силата е изгубен нейде отвъд Кръга на Мъглите. Армии от саксонци, англи, юти и бриганти давят страната в кръв, водени от марионетки на безмилостната Кралица Вещица, обградила се с жадни за кръв създания на мрака и един жесток немъртъв воин. Единствената надежда на Британия е младият Туро, в чиито вени тече кръвта на крале. Той трябва да надвие чудовищата на Кралицата Вещица и да отиде в Страната на Мъглите, за да потърси там една призрачна армия.

My Experience: Дойде времето да се запозная с един от най известните фентъзи писатели, за съжаление, вече покойници – Дейвид Гемел.  В това героично фентъзи по Артуровия епос Гемел веднага ме грабна, пренесе ме в своята великолепна история и не ме пусна до края. Брутално милитъри фентъзи, точно в жанра, който харесвам. „Призрачният крал“ е пълен с приключения, кървища, интриги, обрати, битки и малко магия. Определено Гемел си заслужава да се прочете от всеки фен на суровото героично фентъзи.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице. Дейвид Гемел не случайно е признат за един от най-добрите британски фентъзи писатели, дори на негово име и награда за фентъзи литература. Стилът на му е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с отлични диалози, много приключения, обрати и кървави битки.

Фентъзи свят: Светът на Гемел е буквално взет от Артуровия епос и великолепно довазвит, поръсен с щипка фентъзи елементи.

Магия и Магически системи: Магията е вдъхновена от Легендите за крал Артур – друиди, магьосници, вълшебен меч, богоподобни герои и странни същества обитаващи странния свят в който попада Главния герой – Туро.

Образите: Образите са класически и добре развити, особено тези на Туро и неговото превръщане в Утер, Лаита и Прасамак.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Подробно описани военни кампании и битки (за тези, които си пада по това).
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е с мярка.
  • Много екшън и обрати.
  • Може да се чете като самостоятелна книга

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на април 6, 2014 in Дейвид Гемел

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: