RSS

„Рицарят на седемте кралства“ от Джордж Р. Р. Мартин

14 Апр

 

„Рицарят на седемте кралства“

 

„Рицарят на седемте кралства“ е сборник с три новели, събитията от които предхождат тези от поредицата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин.

Сюжет: Мартин ни представя за първи път своя „странстващ рицар” без потекло сър Дънкан Високия и скуайъра му Ег в повестта „Странстващият рицар”, станала финалист за Световната награда за фентъзи. Двамата герои стават много популярни и се завръщат за нови приключения в „Заклетият меч”. В следващата изпълнена с живот и изключително занимателна повест „Тайнственият рицар” Мартин повежда Дънк и Ег към ново приключение, в което двамата участват в зловещ турнир, в който абсолютно нищо не е такова, каквото изглежда – включително и главните герои! Династията, основана от Егон и сестрите му, устояла близо триста години. Друг крал от рода на Таргариен, Дерон Втори, по-късно включил Дорн във владението и обединил цял Вестерос под един владетел. Направил го с брак, не със завоевание, тъй като последният от драконите умрял половин век преди това. Действието в „Странстващият рицар” се разиграва в последните дни от властването на Добрия крал Дерон, около сто години преди началото на първия от романите „Песен за огън и лед”, докато владението е в мир и династията Таргариен е на върха си. Разказва историята за първата среща между Дънк, скуайър на странстващ рицар, и Ег, момче, което е много повече, отколкото изглежда на пръв поглед, и за великия турнир на Ашфордски лъг. „Заклетият меч”, следващото сказание, подхваща историята им около година по-късно.

My Experience: Докато тръпна в очакване Мартин най-после да довърши шестата книга от поредицата „Песен за огън и лед“ – „Ветровете на зимата“, не мога да пропусна, този сборник от три новели, който отново да ме принесе в невероятния свят на Вестерос. Тук отново има рицари, заплетени интриги, изненадващи обрати, кървави битки, малко магия и пълнокръвни персонажи. И макар да отстъпва като епика и мащаб от оригиналната поредица книгата е много добра и я препоръчвам на всички фенове на Мартин.

Стилът на автора: Стилът на автора е и най-силната страна на книгата. Постоянните развръзки и изненадващи обрати държат интереса на читателя до края на книгата.

Фентъзи свят: Светът в поредицата „Песен за огън и лед“ се нарича Вестерос. Най-отличаващото за този свят са сезоните. Те се сменят на няколко години, като най-дългите зими могат да продължат до десет години. Именно в началото на една такава пролет, е ситуиран и сюжета в поредицата от новели. Вестерос е фентъзи свят от средновековен тип, пълен с крале, кралици, рицари, замъци и….. дракони.

Магия и Магически системи: Магият няма.

Образите: Образите са колоритни, многообразни и добре развити, като Мартин е наблегнал на конфликтите между героите, обладани от личните си амбиции. Главните герои в тази книга са – Дънкън Високия и скуайъра му Ег (бъдещият крал на Седемте кралства – Егон).

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Научаваме любопитни подробности за оригиналната поредицата.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: