RSS

„Отмъщението на Монца“ от Джо Абъркромби

27 Апр

Джо Абъркромби - Отмъщението на Монца

„Отмъщението на Монца“ е самостоятелен роман от британския автор Джо Абъркромби и се явява своеобразно продължение на неговата трилогия „Първият закон“.

Сюжет: Войната може да е ад, но за Монцаро Муркато, Змията на Талинс, най-известния и страховит наемник на служба при Великия херцог Орсо, е страшно добър начин за изкарване на пари. Победите й са я направили популярна.Твърде популярна за вкуса на работодателя й. На предадената, хвърлена в пропаст и оставена да умре Монца й остава само едно нещо, за което да живее: отмъщение. Съюзниците й включват най-ненадеждния пияница на Стирия, най-коварния отровител, обсебен от числата убиец и варварин, който просто иска да прави добрини. Сред враговете й е половината нация. И то преди най-опасният човек на света да почне да я преследва, за да довърши работата на херцог Орсо…

My Experience: От дълго време търся автор, който да застане до Джордж Мартин, като стил, увлекателност и жестокост. Търсенето приключи. Джо Абъркромби напълно оправда очакванията ми. „Отмъщението на Монца“ е истинско наслаждение за сетивата за всеки читател, любител на натуралистичното фентъзи. Препоръчвам ви да не четете романа, ако не сте чели преди това предхождащата трилогия „Първият закон“, тъй като има голяма вероятност много моменти и сцени с епизодични герои да ви се сторят излишни и разточителни. Това е така, защото те са пряко свързани със събитията от трилогията и освен че ще си направите един голям spoiler, няма да оцените дълбочината, която придава тяхното присъствие на цялата история и свят, които е създал автора. Започвам с недостатъка – реализацията на издателство Барт. Едно от най-влиятелните и мое любимо издателство, поне що се отнася до фентъзи, тук е подходило крайно немърливо. Като започнем от калпавата корица, инфантилното заглавие и завършим със самата идея да издаде самостоятелно книгата, без да има правата за предишните три (прекрасно реализирани от издателство Колибри). Слава богу, че следващият роман „Герои“ е издаден отново от Колибри, защото профисеонализма който показват при подхода си към автор като Абъркромби (а и не само) е на много високо ниво. „Отмъщението на Монца“ впечатлява не само с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, борби за признание, оцеляване и отмъщение, но и с позицията, посланията и темите които залага автора в своя роман. Отношението му към банковите институции присъства ярко и в предните му три романа, но тук придава един по особен блясък в завършека на книгата. Не мога да не отбележа и безбройните изпълнени с напрежение обрати. „Отмъщението на Монца“ е един от най-добрите фентъзи романи които съм чел някога. Препоръчвам го на всички фенове на Джордж Мартин, Стивън Ериксън, Крис Бънч и Брандън Сандерсън!!! В близко време ще подхвана и следващия роман от света на Първия закон –  „Герои“.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Авторът не спестява нито еротиката, нито брутално кървавите сцени. Не спестява никакви средства, за да държи напрежението на читателя. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като проследява историите на шест от героите – Монца, Тръпката, Коска, Дружелюбния, Морвийр и убиеца-ядач Шенкт.

Фентъзи свят: Светът в романите на Абъркомби е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Съюза е еквивалент на католическите държави, Северните племена са аналогия на англосаксонските и викингските племена. И Гургулската империя е аналогия, на арабската империя. Този роман ни представя Стирия в която бушуват Кървавите години – мащабна гражданска война между грандомана херцог Орсо от Талинс и Лигата на Осемте, които всячески се опитват да се спасят от непредполагащата удоволствия участ да му се подчинят. Стирия е аналогия на всички малки херцогства и градове държави воюващи по между си по време на средновековието.

Магия и Магически системи: Магията е много малко, но пък е на място.

Образите: Героите са много и са колоритни, многообразни и добре развити, може би най-интересните, на които някога съм попадал. Отличават се: Зловещата красавица-войн Монцаро Муркато. Непоправимия пияница Никомо Коска – същият, с който Глокта (наричан тук само Сакатия) си имаше работа при обсадата на Дагоска от гуркулите. Доброжелателния – откачен бивш затворник, обсебен от числата. Бившият практик Шило Витари. Познатият ни от трилогията северняк Тръпката, който иска да забрави Кървавия девет и да започне да прави добро и никак не му се получава. Ненормалният отровител Морвийр и неговата не по-малко шантава помощница. Най-загадъчният образ в целия роман убиеца-ядач Шенкт и много други пъстри персонажи в този кърваво червен шедьовър. В романа няма добри и лоши герои, всички са сиви.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави мащабни битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.
  • Много обрати и напрежение

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: