RSS

„Последният меч на истината“ от Дейвид Гемел

02 Юни

 

Дейвид Гемел - Призрачният крал

„Последният меч на истината“ е втората книга от поредицата „Камъните на Силата“ от Дейвид Гемел. В България тя е издадена в един том с първата „Призрачният крал“.

Сюжет: Готите имат нов, жаден за кръв крал, чиято единствена цел е да отвори портите на ада. Името му е Вотан. Безсмъртната му мощ извира от човешки жертвоприношения и черна магия и никой меч не може да го срази. Той язди по ветровете на крилата на невиждан жребец, докато армиите му секат кървава пътека през северните кралства. Дори и ледената ръка на смъртта не може да го спре.

My Experience: Дойде времето да се запозная с един от най известните фентъзи писатели, за съжаление, вече покойници – Дейвид Гемел.  В това героично фентъзи по Артуровия епос Гемел веднага ме грабна, пренесе ме в своята великолепна история и не ме пусна до края. Авторът доказва, че може да се пише епично фентъзи и без да се побира в многотомници от над хиляда страници. „Призрачният крал“ е фантазен роман без претенции за историческа достоверност. Въпреки това, градовете на Римска Британия, така както са назовани в книгата, наистина са съществували в районите, където се развива действието, както и някои от героите, подвизаващи се на тези страници. За живота на Утер Пендрагон се знае малко. Това не е биография на историческата личност Утер, а роман в жанра фентъзи. С други думи, това не е историята, каквато е била, а такава, каквато би трябвало да бъде. Брутално милитъри фентъзи, точно в жанра, който харесвам. „Последният меч на истината“ е пълен с приключения, кървища, интриги, обрати, битки и малко магия. Определено Гемел си заслужава да се прочете от всеки фен на суровото героично фентъзи.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице. Дейвид Гемел не случайно е признат за един от най-добрите британски фентъзи писатели, дори на негово име и награда за фентъзи литература. Стилът на му е великолепен – без разточителни описания, динамичен, стегнат, с отлични диалози, много приключения, обрати и кървави битки.

Фентъзи свят: Светът на Гемел е буквално взет от Артуровия епос и великолепно довазвит, поръсен с щипка фентъзи елементи.

Магия и Магически системи: Магията е вдъхновена от Легендите за крал Артур – друиди, магьосници, вълшебен меч, богоподобни герои и странни същества обитаващи странния свят на отвъдното, в който попада главния герой, синът на Утер Пендрагон –  Кормак.

Образите: Образите са класически и добре развити, особено тези на Кормак и неговият баща Утер, Лаита и Прасамак.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Подробно описани военни кампании и битки (за тези, които си пада по това).
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е с мярка.
  • Много екшън и обрати.
  • Може да се чете като самостоятелна книга

Минуси:

  • Героите имат по няколко имена, и представяйки ги всеки път с различно име авторът малко обърква читателя.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: