RSS

„Поглед в мрака“ от Ейдриън Чайковски

18 Юни

 

Ейдриън Чайковски - 4. Поглед в мрака

„Поглед в мрака“ е четвъртия роман от поредицата на Ейдриън Чайковски – „Сянката на Умелите“.

Сюжет: След победата си над сарнианците в Битката при релсите генерал Малкан се готви да поведе армията си срещу самия Сарн, за да унищожи военния капацитет на Равнините. Съюзът, договорен от Стенуолд в Сарн, все още набира сила, а междувременно Равнинската чет на Салма е единствената, която може да забави похода на Империята. През изтеклата зима осородните са прибавили към своите владения паешкия Соларно, както и планинската обител Тарн. Сложните манипулации на скририте и тяхната агентка Зареа водят до поверяването на губернаторския пост в Тарн на Тегрек, който тайно симпатизира на каузата им, понеже самият той е маг, но е крил уменията си от своите сънародници. Междувременно Дрефос, майсторът занаятчия от помощната войска на Империята, е получил заповед да отнесе тайните си оръжия в Сзар, защото местното пчелородно население се е разбунтувало след смъртта на своята царица, държана като заложник срещу тяхното безропотно подчинение. Между помощниците на Дрефос е Касзаат, родом от Сзар, тя е и любовница на Тото, бивш студент на Стенуолд. Опитът да върнат Кутията на сенките в Колегиум се проваля, след като Тиниса, попаднала под контрола на комарородния Уктебри, напада Ахеос и го ранява тежко. Междувременно кутията е вече в ръцете на Уктебри, който е обещал на император Алвдан, че ще я използва, за да го дари с безсмъртие. Ала магьосникът заговорничи със сестрата на императора да отстранят Алвдан и да качат на трона Седа, която да властва като безсмъртна императрица..

My Experience: От няколко години съм хвърлил око на тази поредица, прехвалена от много мои приятели. Поради две причини обаче дълго време я отлагах. Първата е, че поредицата не е завършена. До сега на английски са излезли девет книги, а премиерата на десетата е през юли 2014, като на български са превенени само четири и на всичкото отгоре, от издателство Барт сякаш са се отказали да я доиздават (дано не се окажа прав). Втората причина е поджанра на фентъзито, в която е написана, стиймпънк. Признавам си, че чудноватите машинарии, които се използват в даден свят, не са ми много по вкуса, може би поради тази причина не харесвам много и научна фантастика. За разлика от „Империя в черно и златно“, в която стиймпънк елемента доста ми дотежа, то в следващите романи си беше напълно на място. В „Империя в черно и златно“ основните стълкновения бяха предимно под формата на дуели. В“Разединени равнини“ си имахме истинска война, хора – огромни армии се сблъскваха, щурмуваха се стени, обсаждаха се градове. В „Кръвта на богомолката“ битките са изместени малко по на заден план, за да дадат място на интригите и единствените по-солидни битки се осъществяваха във въздоха, посредством оригиналните летала, които ни представи автора. Четвъртата книга ни представя всички тези неща накуп и представлява един вид завършек на историята с приключването на войната, която бе в основата на сюжета. Основната идея на автора от предишните книги остава същата, че индустриалният и технологичен напредък на човечество прави огромни скокове, когато е нужно да се измислят нови начини за сразяване на врага. Отново има мащабни воени действия, в което авторът е много добър, мночество интересни герои, много динамика, приключения, романтика, предателства, интриги, обрати и най-вече оригинален и епичен като мащаби фентъзи свят. Това е един от оригиналните фентъзи романи, който съм чел и се нарежда сред фаворитите ми в жанра. С интерес продължавам с поредицата, за да видя какво още ми е подготвило гениалното въображение на новия принц на фентъзито – Ейдриън Чайковски.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице и проследява историите на различни герои. Стилът на Чайковски е съвсем леко разточителен, но все пак той е искал да запознае читателите си с детайлите на света, който изгражда и магичните закони, на който е подчинен. Въпреки това не липсват интриги и конфликти между героите, страхотни диалози и не на последно място – кървави битки. Трудно е да се определи дали романа е повече за деца или повече за възрастни, по-скоро е нещо по средата – подходящ за всяка възраст.

Фентъзи свят: Светът в поредицата „Сянката на Умелите“ е доста оригинален. Населяван е от различни хуманоидни раси, чиито предци са сключили съюз с гигантските насекоми, населяващи този свят. Така се появяват съвременните им потомци, които изглеждат на външен вид почти като хора, ала всеки притежава специфичните физически черти, характер, и умения на своята раса. Политическата система е два вида: В Равнините имаме градове държави, а на североизток се намира разрастващата се империя на осоидите, която е от робовладелски тип.

Магия и Магически системи: В тази поредица е една от най-оригиналните магически системи, които съм срещал. Е, може би по-точната дума не е магия, а умение. Но както и да ги наречете, способностите които притежават различните раси са интересно замислени – зависят от насекомите, от които расите са еволюирали. Например расата на водните кончета са най-добрите летци; войнствените мравкородни обитават огромни градове и поддържат мисловна връзка помежду си. Тромавите и издръжливи бръмбаро-сродени са най-добрите занаятчии и учени; паякородните са матриархат и могат отчасти да хипнотизират и контролират чуждо съзнание. Осоидите, могат да летят и да изстрелват отровен огън. Пеперудородните също могат да въздействат на чуждото съзнание, като сменят окраската на кожата си. Молецородните виждат перфектно на тъмно и т.н. В романа имаме и доста нови раси като конощипородните, мокрицородни, комарородните, огнените мравки, пчелородните, скорпионородните, хледаркородните и др. Способностите на отделния индивид във всяка раса могат да бъдат различни, според това доколко са овладели древен метод на медитация, чрез която да тренират. В романа се появява и тайнствена магична сила от класически тип, която вероятно ще бъде по детайлно описана в следващите книги.

Образите: Образите са сравнително добре развити. По-главните герои, през чиито очи виждаме историята са;

 • Стенуолд Трудан — бръмбаророден оръжеен майстор и ръководител на агентурна мрежа.
 • Челядинка Трудан, Че — негова племенница.
 • Тисамон — богомолкороден оръжемайстор.
 • Тиниса — негова полуродна дъщеря, смесица между богомолкороден и паякородна.
 • Салма (принц Салме Диен) — водно конче от благороден произход, агент на Стенуолд.
 • Тото — полуроден занаятчия, агент на Стенуолд, смесица между бръмбаророден и мравкороден.
 • Ахеос — молецороден маг.
 • Талрик — осороден майор от Рекеф, най-интересния, пълнокръвен и многопластов персонаж в цялото произведение.
 • Фелисе Миен — дуелистка от расата на водните кончета.
 • Спера — мухородна, агент на Стенуолд.
 • Таки— мухородна авиаторка от Соларно
 • Алвдан II — императорът на осородните.
 • Уктебри Саркадът — комаророден магьосник, роб на Алвдан.

Плюсове:

 • Добре описани герои.
 • Кървави и мащабни битки.
 • Добре структуриран фентъзи свят.
 • Желязно изградена магическа система.
 • Много мистика, интриги и обрати.
 • Стиймпънк елемента си пасва на мястото.

Минуси:

 • Не може да се чете като самостоятелен роман.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: