RSS

„Спиращият войната“ от Брандън Сандърсън

03 Юли

 

cover

„Спиращият войната“ е епичен фентъзи роман на Брандън Сандърсън.

Сюжет: Назрява сблъсък между две кралства – Халандрен и Идрис. За да се предотврати войната от Идрис са длъжни да изпратят принцеса, която да се омъжи за Бога крал Сузеброн. Вместо Вивена за булка е определена по-малката и сестра Сири и тя заминава пълна с опасения от предстоящия и семеен живот с неимоверно могъщо, опасно и непредсказуемо същество. Оказва се, че въпреки слуховете за него, Сузеброн е създание пълно с доброта и невинност и е осакатен поради простата причина, че е прекалено могъщ. За да разгадае мистиката около Бога крал, Сири се спреателява с ексцентричния бог Лайтсонг. Той е циничен, присмехулен и обаятелен, но прозира назряващата война и се опитва да заема правилната позиция в нея. Вивена е решава да спаси сестра си и напускайки консервативния Идрис се впуска сред покварените улици на Халандрен, където опасностите я дебнат, зад всеки ъгъл…

My Experience: След като издаде няколко Young-Adult фентъзи романа, Сандърсън отново се завръща към епичното фентъзи. Романът не само е интересен с динамичния си заплетен сюжет, но и с невероятно въображение поднася поредния оригинален фентъзи свят с уникална магична система. Авторът просто си го може. Той така ме увлече в сюжета, че неусетих колко бързо прочетох книгата, чиято корица признавам си, въоще не ме грабна. Разбира се, добре че се доверих на марката Сандърсън и за пореден път не съжалявах. Романът се чете леко и бързо, потопява те в динамичния си сюжет и те замайва с въображение, което рядко се среща. Препоръчвам с две ръце. Просто Брандън Сандърсън няма слаба книга.

Стилът на автора: Книгата е написана в първо лице и проследява историята на четирима герои – Вивена , Сири, Лайтсонг и Вашер. Стилът на Сандърсън в този роман напомня на една от първите му книги – „Елантрис“. Освен епиката и дворцовите итриги, чувството за хумор изобилства и доста приятно раздвижва историята. Разбира се отново не липсват интриги и конфликти между героите, страхотни диалози и не на последно място – безкрайни обрати. Трудно е да се определи дали романа е повече за деца или повече за възрастни, по-скоро е нещо по средата – подходящ за всяка възраст.

Фентъзи свят: Светът в поредицата „Спиращият войната“ е леко митологичен, напомнящ гръцката митология. В романа ни се представят две кралства, които макар и произлезли от едно, са поели по два противоположни пътя на развитие. Консервативното, монотеистично кралство Идрис и могъщият град държава Халандрен, пълен с поквара и лукс, място където жреците възкресяват мъртъвци и ги превръщат в свои богове.

Магия и Магически системи: В тази поредица Сандърсън отново доказва, че е майстор на създаването на оригинални магически системи. В светът на „Спиращият войната“ магическата система се нарича Биохрама и представлява изсмукването и здържането на човешки дъх, по средством цветова гама и възможноста за въскресяване на жива и нежива материя. Да звучи малко сложно, но Сандърсън, добре го е описал, и за мен е трудно да събера цялата му идея в едно изречение.

Образите: Образите са добре развити, многопластови и разнообразни. Главните герои са: Лайтсонг – ексцентричен, циничен, присмехулен и обаятелен бог, който те опитва да си спомни какъв е бил приживе, преди своето възкресение. Принцеса Сири – насила омъжена за Бога крал, опитваща се да открие истинската му същност. Принцеса Вивена – нейната сестра, образец за подражание и смиреност, която трябва да загърби всичко на което е била обучавана, за да спаси сестра си. И не на последно място мистериозния Вашер и неговия говорещ меч, кото сеят смърт, навсякъде където се появят.

Плюсове:

  • Добре структуриран фентъзи свят.
  • Желязно изградена магическа система.
  • Много мистика, интриги и обрати.
  • Самостоятелен, звършен роман.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: