RSS

„Зовът на кукувицата“ от Робърт Галбрейт

18 юли

cover

Това е първият криминален роман на Дж.К. Роулинг, пишеща под псевдонима Робърт Галбрейт, възхваляван от критика и публика и въвеждащ Корморан Страйк като главен герой на очаквана поредица.

Сюжет: Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая.
Страйк е ветеран от войната, травмиран както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде…

My Experience: От много време не бях чел криминален роман, но нещо сякаш ме привлече към тази книга. Не беше името на Роулинг, защо признавам си не съм чел нито един от романите за Хари Потър, така че не мога да проследя развитието на Роулинг като писател. Това което личи обаче е, че е добра в създаването на запомнящи се и оригинални персонажи. Надявам с малко помощ от киноиндустрията Корморан Страйк да се превърне в новият Шерлок Холмс, Поаро, Ричард Касъл и др., защото определено има потенциала и качествата да застане редом до тях в Залата на славата на детективските персонажи (ако има такава изобщо.) Очаквам с нетърпение как ще развие този герой в следващите си книги.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице, в стила на криминалните романи. Чрез този похват авторката създава широк поглед върху историята. Прърво през острия и разсъдлив ум на детектива Корморан Стайк и второ читателят добива представа за това как изглежда Кормаран в очите на другите, през погледа на неговата секретарка Робин. Като цяло има още какво да се желае от стила на Роулинг, особено що се отнася до напрежение и динамика, които тук, осезаемо липсват.

Образите: Героите са най-силната страна на тази история. Всиките са характерни и създават пъстра палитра от персонажи. Образа на корморан Страйк се откроява със своята оригиналност и пълнокръвен характер и има шанса да се нареди до класическите образи в жанра, особено, ако се направи филмова версия по романа.

Плюсове:

  • Оригинален криминален роман.
  • Обрати.
  • Трудно предвидим финал.
  • Великолепни персонажи.

Минуси:

  • Липса на динамика и напрежение.

Оценка: 4/5 Много Добра.

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: