RSS

„Подвижни образи“ от Тери Пратчет

21 Юли

 

Тери Пратчет - 10.Подвижни образи

„Подвижни образи“ от Тери Пратчет е десетата книга от поредицата „Света на Диска“

Сюжет: Камерите работят (а това означава, че духчетата трябва да рисуват много бързо) във фантастичния свят на Диска, където алхимиците са открили магията на белия екран. Но каква е мрачната тайна на хълма Света гора? Когато смразяващо чуждите клишета на илюзорния свят проникват на Диска, първите местни филмови звезди трябва да открият отговора… ВЪЛНУВАЙТЕ СЕ заедно с Виктор Тугелбенд („Не може да пее. Не може да танцува. Горе-долу знае как се държи меч.“) и Тида Уидъл („Идвам от градче, за което сигурно не си и чувал…“), които се борят със силите на злото и на филмовата реклама… ПИЩЕТЕ, когато Гаспод, Кучето — чудо, почти успява да спаси света… ЯЖТЕ ПУКАНКИ, докато присъствате на заснемането на „Издухани“, най-чудатия филм за гражданската война, създаван някога… Страстна сага на фона на един обезумял свят! Тя ще ви смае! С хиляда слона! („А защо не се отбиете след това в «Къщата на ребърцата» на Харга, за да опитате най-доброто от международната кухня? Само на две минути от тази книга…“)

My Experience: „Подвижни образи“ е пародия на кино индустрията и в частност Холивуд. При това написана с много вкус, хумор и въображение. С всяка следваща книга на Пратчет която чета, той ми харесва все повече и повече. За пореден път се убедих, че незаслучено съм пропускал книгите на британския гений, считайки ги просто за лековата и несериозна литература. Макар че вкарва изцяло нови и непознати от предишните му произведения герои, той успява да ги направи толкова колоритни, че ги заобичваш и искаш да четеш още истории с тях. Обичам да се връщам към Света на диска, за да разпускам от останалите типове фентъзи. Не мога да не призная че вече съм леко пристрастен към Тери Пратчет и не знам дали няма да получа някоя книжна абстиненция, когато изчета всичките му книги. Но пък след като вече понапреднах с историите му, започвам да долавям един лек недостатък. Пратчет ме хваща още с първите страници, замайва ми главаа от уникални типажи, безумни конфликти и хумористични диалози, но към края на всяка негова книга (където уж, трябва да е най-напечено и интересно), не успява да ми задържи вниманието и интереса. Абе с две думи, не му се получават много финалите на книгите…

Стилът на автораПратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Зад тази лесна за четене история обаче се крият много философски нишки, които не винаги се забелязват от читателя. Така всеки избира дали да се наслади на хумора и да се забавлява, четеейки книгите от поредицата, или успоредно с това да хвърля поглед и на сравненията между Света на Диска и нашия понякога абсурден реален свят. Книгите на Тери Пратчет са любими не само на феновете на фентъзито, но и на много любители на литературата по принцип.

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници и богове, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с забавните ситуации в които изпадат. Главните герои в романа са: Виктор Тугелбенд и Тида Уидъл двама обикновенни младежи, които са орисани да се превърнат в първите филмови звезди, Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото, който с малко усилия се превръща в един от най-големите продуценти и чудатото говорящо куче Гаспод. Разбира се с малка роля се отбелязва и култовия герой – СМЪРТ.

Плюсове:.

  • Може би най-странния фентъзи свят.
  • Присъства най-култовия персонаж в поредицата – СМЪРТ
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Хумор, хумор, хумор….

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: