RSS

„Игрите на глада“ от Сюзан Колинс

04 Авг

Сюзан Колинс - Игрите на глада

„Игрите на глада“ е първият роман от едноименната трилогия на Сюзан Колинс.

Сюжет: Можеш ли да оцелееш сам в пустошта, когато всички други са твърдо решени да не дочакаш утрото? В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет години за ежегодните Игри на глада — реалити шоу, предавано на живо по телевизията. Шестнайсетгодишната Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта — и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

My Experience: Отново попаднах на Young-Adult фентъзи, което да ми допадне. Когато за пръв път гледах филма, останах леко разочарован от сюжета, който силно ми напомняше на две от любимите ми книги на Стивън Кинг – „Дългата разходка“ и „Бягащия човек“. И тъй като съм леко скептичен към жените авторки, които обикновено наблягат на, романтичните и сълзливи моменти в историите си, не мислех въобще да посягам към книгите на Колинс. В последно време обаче, ми се причета някаква антиутопия и тъй като съм позабравил сюжета на филмите, реших да дам шанс на тази така нашумяла трилогия. И останах силно изненадан, че не мога да откъсна ръце от книгата и поглъщам всяка страница с такъв ентусиазъм, че неусещам как вече съм посегнал към следващата книга от трилогията. „Игрите на глада“ впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, обрати и борби за оцеляване. Увлекателният и динамичен и максимално реалистичен сюжет ще се хареса на всеки фен на фентъзитата, в които се набляга на взаимоотношенията между героите, обратите и интересната историята. Продължавам историята за Катнис, а когато я приключа – да се готви Вероника Рот.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен, динамичен и лек за четене стил. Въпреки че книгата е само въведение към предстоящата история, е изключително интересна и пълна с обрати. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в първо лице, от името на главната героиня Катнис.

Фентъзи свят: Постапокалиптична Америка наречена Панем е разделена на тринайсет района управлявани от столицата Капитол. Всеки район произвежда различен отрасъл, за да поддържа икономиката на Панем. Жителите на районите живее в бедност и нищета, измъчвани под робския ботуш на живеещият в охолство Капитол.

Магия и Магически системи: Магия няма,но има генно модифицирани фентъзи същества.

Образите: Героите са многопластови и добре развити. Двамата главни герои са: шестнайсетгодишните Катнис и Пийта – принудени да се избиват на арената на смъртта, заедно с друг деца, по две от всеки окръг. Другият герой, който си заслужава да отбележа е непоправимия пияница Хеймиш, който е единствената надежда на двамата тинейджъри да оживеят на арената. Колинс създава обречени герои и ги хвърля в кръвопролитни битки и безизходни ситуации, за забавление на читателя.

Плюсове:

 • Добре описани герои.
 • Кървави битки.
 • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип..
 • Безброй интриги и кървави обрати.
 • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
 • Увлекателен стил.

Минуси:

 • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

 
има 1 коментар

Posted by на август 4, 2014 in Сюзан Колинс

 

Етикети: , , , ,

One response to “„Игрите на глада“ от Сюзан Колинс

 1. Vanya

  август 4, 2014 at 2:57 pm

  Нямам търпение да прочета коментарите ти за другите две части на трилогията. Това ми е единствената любима книга от всичкото „младежки“ романи напоследък.

  Лично аз не ти препоръчвам да си губиш времето с Вероника Рот. Има интересни елементи, обаче… потенциалът се губи измежду клишетата. Ако все пак решиш да си го изгубиш, ще ми е интересно да прочета какво мислиш за Трис и Четворката.

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: