RSS

„Възпламеняване“ от Сюзан Колинс

07 Авг

 

Сюзан Колинс - Възпламеняване

„Възпламеняване“ е вторият роман от трилогия на Сюзан Колинс „Игрите на глада“.

Сюжет: В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет на ежегодните Игри на глада — реалити шоу, предавано на живо по телевизията. В Игрите може да победи само един. И гледането е задължително! Колкото и да е невероятно, Катнис Евърдийн е победител в Игрите на глада. А победата означава богатство и слава. Сега Катнис би трябвало да е щастлива — в края на краищата пак е при семейството си и стария си приятел Гейл. Но нищо не е точно така, както тя иска. И се носят слухове за бунт срещу Капитола — бунт, за който Катнис може би е допринесла. Във втората част от трилогията Игрите на глада Сюзан Колинс продължава разказа за Катнис, като я подлага на още повече изпитания и поднася изненади на всяка страница.

My Experience: След добрите впечатления от „Игрите на глада“, очаквах продължението да не ме впечатли, чак толкова, както обикновенно се случва с вторите книги от почти всички поредици. „Възпламенване“ се оказа не само по-добра, но и с повече обрати, още повече динамика, много по-дълбоко развити персонажи и дори по-кървава от първата книга. Добавянето към историята на пезидента Сноу, трибута Финик и развитието на образа на Хеймиш, много обогатяват историята. Отново я прочетох на един дъх и грабнах следващата. „Игрите на глада“ впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, обрати и борби за оцеляване. Увлекателният и динамичен и максимално реалистичен сюжет ще се хареса на всеки фен на фетъзитата, в които се набляга на взаимоотношенията между героите, обратите и интересната историята. Продължавам с последната история за Катнис, а когато я приключа – да се готви Вероника Рот.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен, динамичен и лек за четене стил. Въпреки че книгата е само въведение към предстояшата история, е изключително интересна и пълна с обрати. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в първо лице, от името на главната героиня Катнис.

Фентъзи свят: Постапокалиптична Америка наречена Панем е разделена на тринайсет района, управлявани от столицата Капитол. Всеки район произвежда различен отрасъл, за да потдържа икономиката на Панем. Жителите на районите живее в бедност и нищета, измъчвани под робския ботуш на живеещият в охолство Капитол.

Магия и Магически системи: Магия няма,но има генно могифицирани фентъзи същества.

Образите: Героите са многопластови и добре развити. Двамата глани герои са: шестнайсетгодишните Катнис и Пийта – които отново ще се опитат да оцелеят в кръвопролитните битки между Панем и бунтовниците. Другият герой, който си заслужава да отбележа е непоправимия пияница Хеймиш, който е единствената надежда на двамата тинейджъри да оцелеят. Колинс създава обречени герои и ги хвърля в кръвопролитни битки и безизходни ситуации, за забавление на читателя.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Posted by на август 7, 2014 in Сюзан Колинс

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: