RSS

„Сойка-присмехулка“ от Сюзан Колинс

11 Авг

 

Сюзан Колинс - Сойка-присмехулка

„Сойка-присмехулка“ е третият роман от трилогия на Сюзан Колинс „Игрите на глада“.

Сюжет: Окръг 12 е унищожен, но Катнис Евърдийн, огненото момиче, е оцеляло. Гейл е успял да избяга. Семейството на Катнис е в безопасност. Пийта е в ръцете на Капитола. Окръг 13 наистина съществува, има бунтовници, има нови лидери. Революцията се разгаря. Успехът на въстанието зависи от готовността на Катнис да се подчини, да поеме отговорност за живота на безброй хора и да промени бъдещето на Панем. За да го направи, тя трябва да преодолее гнева и недоверието си и да стане Сойка-присмехулка — символ на въстанието — каквато и да е цената лично за нея.

My Experience: Историята за Кат6нис и Пийта еволюира от кръвопролитно риалити до война. След добрите впечатления от „Игрите на глада“ и „Възпламеняване“, очаквах финалът да е наистина епичен и подобаващ на такава великолепна история. Е, не останах впечатлен. Протичането на цялата военна кампания, остава наместа претупано и недописано, всякъш някой редактор е хванал голямата ножица и се развихрил подобаващо. В същото време душевните терзания на Катнис от първите две книги, не са се променили изобщо и авторката го преповтаря многократнов безброй излишно розточени моменти. Границата в която романтичната история наделява над главния сюжет е прекрачена именно в тази книга и това разваля общото впечатление. Трилогията „Игрите на глада“ впечатлява с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, обрати и борби за оцеляване. Увлекателният и динамичен и максимално реалистичен сюжет ще се хареса на всеки фен на фетъзитата, в които се набляга на взаимоотношенията между героите, обратите и интересната историята.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен, динамичен и лек за четене стил. Книгата е изключително интересна и пълна с обрати. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в първо лице, от името на главната героиня Катнис.

Фентъзи свят: Постапокалиптична Америка наречена Панем е разделена на тринайсет района, управлявани от столицата Капитол. Всеки район произвежда различен отрасъл, за да потдържа икономиката на Панем. Жителите на районите живее в бедност и нищета, измъчвани под робския ботуш на живеещият в охолство Капитол.

Магия и Магически системи: Магия няма,но има генно могифицирани фентъзи същества.

Образите: Героите са многопластови и добре развити. Двамата глани герои са: шестнайсетгодишните Катнис и Пийта – принудени да се избиват на арената на смърта, заедно с други деца, по две от всеки окръг. Другият герой, който си заслужава да отбележа е непоправимия пияница Хеймиш, който е единствената надежда на двамата тинейджъри да оцелеят на арената. Колинс създава обречени герои и ги хвърля в кръвопролитни битки и безизходни ситуации, за забавление на читателя.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Излишно разточителни моменти и претупани сцени.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Posted by на август 11, 2014 in Сюзан Колинс

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: