RSS

„Дивергенти“ от Вероника Рот

14 Септ

Вероника Рот - Дивергенти

„Дивергенти“ е първият роман от едноименната трилогия на Вероника Рот.

Сюжет: Чикаго в бъдещето – обществото е постигнало идеалния ред. Разделено на пет касти, всяка от които изповядва по една добродетел, то изглежда напълно непоклатимо. На определен ден в годината всеки 16-годишен тийнейджър в града трябва да реши към коя от фракциите да се присъедини и да й служи до края на живота си. Беатрис Прайър е изправена пред труден избор – дали да остане вярна на родната си каста, или да последва инстинктите си и да премине в друга. Готова ли е тя да издърж страшните изпитания на инициацията, за да се докаже? Има ли място в нейния нов свят за любов и истина – защото, както се оказва, Беатрис е различна от другите и това е тайна, която трябва да пази с цената на живота си.

My Experience: След „Игрите на глада“ бях жаден за още утопии. Първото което ми попадна бе тийн утопията на Вероника Рот „Дивергенти“. Е, сравнението бе неминуемо и високата летва, която поставя Колинс поставя пред колегите си писатели в този жанр, май ще се окаже твърде висока. „Дивергенти“ е леко наивна, леко разточителна, не много действена(особенно първата част), пълна със неиздържани, на места клиширани диалози, и твърде сладникаво романтична. Идеята за кастовото разделение, което залага авторката е много оригинално и ако сте под двайсет години и търсите оригинална утопия с много романтика – това е вашата книга. Краят на романа обещава същинското действие да започне в следващата от поредицата, но аз лично не знам дали съм готов да рискувам.

Стилът на автора: Леко наивен, леко разточителенНевероятно увлекателен, динамичен и лек за четене стил. Книгата е само въведение към предстоящата история и авторката отделя първите 2/3 от книгата да ни запознае със света и героите. Слабите диалози и липсата на описания, не правят добро впечатление. Книгата е написана в първо лице, от името на главната героиня Беатрис.

Фентъзи свят: Оригинален постапокалиптичен в който след война на територията на Америка, гражданите на разрушения Чикаго, са изградили нов град държава в който гражданите са разделени на пет касти, всяка от които набляга на една добродетел – Миротворци, Прями, Безстрашни, Ерудити и Аскети. Жителите без кастова принадлежност живеят в бедност и нищета, оставени на милоста на кастовите.

Магия и Магически системи: Няма.

Образите: Героите са интересни но не много добре развити развити. Двамата глани герои са шестнайсетгодишните Беатрис и ментора и Фор. Останалите герои стоят малко като пълнеж и прави впечатление липсата на силен антагонист.

Плюсове:

 • Прилично описани герои.
 • Кървави битки.
 • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип..
 • Интриги и кървави обрати.

Минуси:

 • Слаби диалози.
 • Липса на описания.
 • Твърде е наблегнато на романтиката.

Оценка: 3/5 Добра.

Advertisements
 
2 Коментари

Posted by на септември 14, 2014 in Вероника Рот

 

Етикети: , , , ,

2 responses to “„Дивергенти“ от Вероника Рот

 1. Korra

  април 19, 2015 at 6:58 am

  Най-хубавата книга от тази поредица е третата – „Предани“.
  Макар че и там романтиката (или по-скоро безсмислената драма в тая област) опъва нервите. Но самата идея за света и разкритите истини са яки. Всъщност всичко останало, освен взаимоотношенията Трис-Фор, е яко. 😀

   
 2. Dodolion

  април 19, 2015 at 5:02 pm

  Честно казано именно взаимоотношенията Трис-Фор ми дойдоха малко в повече, но ще дам шанс и другите книги от поредицата, заради оригинално изградения антиутопичен свят. Вероятно ще скипвам абзаци, като стане твърде романтично 🙂

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: