RSS

„Всичко е съдбовно“ от Стивън Кинг

18 Септ

Стивън Кинг - Всичко е съдбовно

„Всичко е съдбовно“ е сборник с 14 разказа от Стивън Кинг.

My Experience: След няколко години пауза, е много приятно да се върнеш към автора с чиито книги си израстнал. Стивън Кинг има уникални книги и не толкова добри произведения. Но пък е раличен във всяко свое следващо произведение. Ето какво открих в този сборник от 14 мистерии, който препоръчвам са се чете преди лягане.
1. Зала за аутопсии номер четири – 5/5 – Много силен разказ, пълен с напрежение обрати и така умело е написан, че успяваш да съпреживееш целия кошмар, който изживява главния герой, погрешно деагностициран като починал.
2. Човекът с черния костюм – 3/5 – Нещо ме издразни в този раказ. Структурата ли, трагизма ли, несъвместимоста на темата и средствата ли, незнам? За нивото на автора просто тази история, в която едно момче се сблъсква със смърта, е слаба.
3. Всичко, което обичаш, ще ти бъде отнето 1/5 – Доста несполучлив опит за криминална история пълна с клозетна лирика и неясен опит за самоубийство.
4. Смъртта на Джак Хамилтън – 2/5 – Тук дори няма и фантастичен елемент, камо ли хорър. Несполучлив опит на автора да напише документална алтернативна история за гангстерите по време на сухия режим. Ако не разбирате за какво говоря, направо го прескочете.
5. Сестричките от Елурия – 5/5 – Колко е хубаво да се върнеш към света на Тъмната кула и да получиш шамар от краля на хоръра с въпроса: „Защо още не си дочел поредицата?“
6. В стаята на смъртта2/5 – Нескопосана екшън история за наркокартели и много стрелби.
7. Всичко е съдбовно 5/5 – Какво ще се случи, когато съдбата ти кацне на рамото и получих живота за който си мечтал? А какво ще се случи когато разбереш, че всичко си има цена, а ти не си готов да я платиш?
8. Теорията на Ел Ти за домашните любимци 5/5 – Един малко нетипичен за Кинг разказ, чиято тема силно ме заинтригува.
9. Пътуващото зло се отправя на север – 5/5 – Един от най-добрите разкази в сборника. Писател на хоръри си купува картина, която започва да го преследва.
10. Обяд в ресторант „Готам“ – 3/5 – Разказът не е лош, но леко бледнее на фона на останалите. Разказва се за един сервитьор, който в пристъп на умопомрачение, започва да избива клиентите на ресторанта в който работи.
11. Онова чувство, което се изразява само на френски – 2/5 – Опит за нещо оригинално, но не съвсем. Така нареченото Deja vu, и зациклянето във времето и обстоятелствата е доста експлоатирана тема. На Кинг просто не му се е получило.
12. 1408 – 4/5 – Ето един случай в който филмът е по-добър от литературното произведение. Всички които са гледали шедьовъра със Самюел Джаксън и Джон Кюсък, ще останат неприятно изненадани от финала който е избрал Кинг за своя разказ. Разказва се за писател, който пише книги за призраци, но никога не е попадъл на такъв. Е, време е да влезе в хотелска стая 1408…
13. Да се возиш на вагончето на смъртта 4/5 – Силен разказ с много напрежение, който обаче е леко предвидим.
14. Петачето, което носи късмет – 4/5 – Кой не си е представял че печели големия джакпот? Ето какво мисли Стивън Кинг по въпроса…

Стилът на автора: Натуралистичен, увлекателен, брутален и на места доста оригинален стил. Стивън Кинг е просто невероятен разказвач. 

Плюсове:

  • Разнообрасни хорар истории.
  • Увлекателен стил на разказване.
  • Много обрати.

Минуси:

  • Не всички разкази са на нивото на останалите

Оценка: 4/5 Много Добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 18, 2014 in Стивън Кинг

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: