RSS

„Нещо приключва, нещо започва“ от Анджей Сапковски

29 сеп.

Анджей Сапковски - Нещо приключва, нещо започва

Анотация: Друидката Висена, тръгнала да изпълни поредната трудна мисия, намира на един кръстопът ранен мъж. Това е Корин, който – в тайнствения сумрак между две книги – ще стане баща на вещера Гералт. Няколко разказа по-нататък вече сме свидетели на сватбата на Гералт и Йенефер, която така и не се е състояла в края на сагата за вещера. И на една болезнена раздяла… „Нещо приключва, нещо започва” събира осем разказа, писани по различно време и по различен повод, в които Анджей Сапковски смело експериментира с жанровете, героите, обстановката и литературната класика. От страниците на тази забележителна книга струят спиращи дъха приключения, неизчерпаемо въображение и умело поднесена ерудиция. Всеки от разказите е придружен с увлекателно представена история на създаването си, а повечето от тях вече са получили признанието на феновете, критиците и съставителите на антологии.

My Experience: „Нещо приключва, нещо започва“ от Анджей Сапковски е много умел рекламен трик, с цел издателство Инфодар да изцоца още някой лев от любимата на много български читатели поредица за Вещера. Аз също се подлъгах че това е продължение на историята която приключи в „Господарката на езерото“. Да, ама – не. Това е просто сборник с осем разкази, два от които са посветени на света на Вещера, но останалите нямат нищо общо. Има добри разкази и странни разкази, но цялостно сборника има един основен недостатък. Сапковски използва много чуждите езици, с повод и без повод, уж като цитати, уж за по-голяма достоверност, но тези чуждоезични вметки толкова затормозяват четенето, че е трудно да проследиш нишките на историите. Ето какво открих в този сборник:

1.Пътят, от който няма връщане – 5/5 – Най-добрият разказ в сборника, разказващ кои са родителите на вещера Геролд и явяващ се нещо като предистория на събитията от поредицата.
2.Музиканти – 3/5 – много странен опит за хорър разказ, базиран на историята за Бременските музиканти.
3.Тандарадай! – 1/5– Нищо не разбрах от тази хорър история, толкова заплетена, че рякото разплитане на финала, ти идва от никъде. Тук автора, направо е прекалил с чуждоезичните вметки.
4.В ямата от бомбата – 4/5 – Антиутопия с някои гениални моменти и леко скучна история. Може би само поляците могат да почувстват атмосферата в разказа.
5.Нещо приключва, нещо започва – 4/5 – Един алтернативен финал на поредицата за Вещера, който за съжаление не се случва, но поне ни оставя с едно приятно чувство за това че всичко може да има и щастлив край.
Боен прах – 1/6 – Неуспешен опит за космическа опера.
Златен следобед – 4/5 – разказ вдъхновен от „Алиса в „Страната на чудесата“, но разказана от Чешърския котарак.
Случаят в Мисчив Крийк – 5/5 – хорър разказ за гонението на вещици в Америка през 17 век.
.

Стилът на автораСапковски пише класически фентъзи истории с много магии, зловещи същества, рицари, красиви девойки и въобще всичко, за което се сещате като чуете фентъзи. Но колкото и приказно и увлекателно да поднася историите си автора, стилът му се отличава с много хумор, пиперлив език и добре заплетени ситуации. Като цяло стилът му е на много високо ниво и ще се хареса, както на малките, така и на големите читатели, макар че аз самият бих го класифицирал по скоро към Adult-fantasy жанра.

Плюсове:

  • Разнообразни жанрово истории.
  • Увлекателен стил на разказване.

Минуси:

  • Не всички разкази са на нивото на останалите.
  • Авторът прекалява с чуждоезичните реплики и цитати.

Оценка: 3/5 Добра.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 29, 2014 в Анджей Сапковски

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: