RSS

„Фермата на животните“ от Джордж Оруел

29 Септ

Джордж Оруел - Фермата на животните

Сюжет: Един ден животните на фермера Джоунс се вдигат на бунт и го прогонват, за да вземат съдбата си в свои ръце. Превратът е оглавен от свинете, които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители. А после животинската революция следва хода на всички революции – към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална прослойка, за която не важат общоприети закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира… Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други“.

My Experience: Написана през 1944-а, сатиричната антиутопия „Фермата на животните“ е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпква личната свобода. За всеки запознат с основите на европейската история от средата на 20 век, лесно ще намери всички метафори и аналогии, заложени от автора. Книгата е актуална и днес с посланията си и ще отвори очите на всеки читател, който се осмели да потърси мястото си във фермата. Макар че историята в книгата е за животните от една ферма, тя определено не е за деца, но е задължителна за всеки достатъчно пораснал читател, който има гражданска позиция.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Оруел пише безнадежни антиутопии, но в тях има и хумор и метафори и аналогии, което ги прави толкова правдоподобни, че въздействат на всички сетива на читателя.

Фентъзи свят: Историята на Оруел се развива в една ферма, която е метафорична аналогия на Сталиниска Русия.

Плюсове:

  • Силно въздействаща история, особено за запознатите с историята на 20 век.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 29, 2014 in Джордж Оруел

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: