RSS

„Герои“ от Джо Абъркромби

20 Окт

Джо Абъркромби - Герои

„Герои“ е самостоятелен роман от британския автор Джо Абъркромби, в който действието се развива в света на неговата трилогия „Първият закон“.

Сюжет: Героите стоят на безсмислена стража над долината на Осранг и никой не знае, а и нехае, нито кой ги е поставил там, нито колко отдавна, нито защо. Под тях били погребани героите от старите времена, казват някои. Но сега времената са други, Северът има нов крал и нови порядки. Дау Черния, Защитника на Севера, човек, затрил повече народ от зимата и с репутация по-черна от тази на чумата, иска Героите на всяка цена. А той не е човек, склонен на отстъпки. Преди шест години, когато изкачи планини от трупове и преплува реки от кръв, за да седне на стола на Скарлинг, не би отстъпил и педя от Севера, няма да го направи и днес. За цял хълм и дума да не става. Непретенциозният хълм с каменния кръг на върха е ключът към долината и пътя за Карлеон – ключът към бързото приключване на войната в Севера. Висшият съвет е нетърпелив, все пак от войната има полза до момента, в който не се намери по-евтина алтернатива. И заповедта е ясна – с всички сили към Карлеон, през долината на Осранг, покрай някакво незначително възвишение, наречено Героите. За Бремър дан Горст не е важно колко стръмен е склонът към изкуплението на грешките от миналото – ще го изкачи какъвто е. За него не е от значение колко кръв ще пролее, пък било то и собствена, по обратния път нагоре. За последния доблестен мъж в Севера няма път нито нагоре, нито назад. След един цял живот, прекаран в битки и сражения, той помни едно: избираш главатар, държиш се за момчетата в дузината и свършваш каквото ти е наредено – така е редно. Да удържи някакъв хълм няма да му върне пропилените младини, няма да изтрие спомените за онези, които са обратно при пръстта, но Кърнден Гушата ще постъпи както е редно. Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата.

My Experience: От дълго време търся автор, който да застане до Джордж Мартин, като стил, увлекателност и жестокост. Търсенето приключи. Джо Абъркромби напълно оправда очакванията ми. „Герои“ от една страна е брутално кървав роман, с тонове битки и умиращи персонажи, но от друга страна е дълбоко филосовски и психологически роман изследващ темата за героизма. Абъркромби хвърля читателя в битката, направо в първо лице и докато те кара да преживееш всяка болка, всеки страх и всяка тръпка в очакване на смъртта, на финала се превръщаш в най-големия пацифист.Този автор все повече ме учудва, как успява да създаде толкова много нови персонажи, като всеки следващ е оригинален, интересен и отлично развит.  „Герои“ е истинско наслаждение за сетивата за всеки читател, любител на натуралистичното фентъзи. Препоръчвам ви да не четете романа, ако не сте чели преди това предхождащата трилогия „Първият закон“, тъй като има голяма вероятност много моменти и сцени с епизодични герои да ви се сторят излишни и разточителни. Това е така, защото те са пряко свързани със събитията от трилогията и освен че ще си направите един голям spoiler, няма да оцените дълбочината, която придава тяхното присъствие на цялата история и свят, които е създал автора. „Герои“ впечатлява не само с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с интриги, любов, битки, борби за признание, оцеляване и отмъщение, но и с позицията, посланията и темите които залага автора в своя роман. Не мога да не отбележа и безбройните изпълнени с напрежение обрати. „Герои“ е един от най-добрите фентъзи романи които съм чел някога. Препоръчвам го на всички фенове на Джордж Мартин, Стивън Ериксън, Крис Бънч и Брандън Сандерсън!!! Очаквам с нетърпение следващия роман от света на Първия закон –  „Червената страна“.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Авторът не спестява брутално кървавите сцени. Не спестява никакви средства, за да държи напрежението на читателя. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като действието постоянно се прехвърля от гледната точка на различни герои.

Фентъзи свят: Светът в романите на Абъркомби е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. Съюза е еквивалент на католическите държави, Северните племана са аналогия на англосаксонските и викингските племена. И Гургулската империя е аналогия, на арабската империя. Този роман ни представя Стирия в която бушуват Кървавите години – мащабна гражданска война между грандомана херцог Орсо от Талинс и Лигата на Осемте, които всячески се опитват да се спасят от непредполагащата удоволствия участ да му се подчинят. Стирия е аналогия на всички малки херцогства и градове държави воюващи по между си по време на средновековието.

Магия и Магически системи: Магията е много малко, но пък е на място.

Образите: Героите са много и са колоритни, многообразни и добре развити, може би най-интересните, на които някога съм попадал. Главните герои в романа са много, но по значимит, през чиито очи виждаме историята са: Бремър дан Горст – героят, който е бил унизен и сега е запратен да изкупва греховете си, новобранецът Бек, който търси слава и героизъм, но се сблъсква с истинското лице на войната, ветерана Гушата, надживял всички битки от последните трийсе години, търсещ повод най после да се оттегли, дъщерята на генерал Крой, тръгнала с войската с намерението да помогне на своя съпруг за издигането му във военната йерархия  и много други пъстри персонажи в този кърваво червен шедьовър. Но най-развития образ в романа е този на принц Калдер, който за броени дни ще преживее възходи и падения, които ще го променят за винаги. В романа няма добри и лоши герои, всички са сиви.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави мащабни битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.
  • Много обрати и напрежение

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на октомври 20, 2014 in Джо Абъркромби

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: