RSS

„22 ноември 1963” от Стивън Кинг

10 Ноем

Стивън Кинг - 12-11-63

Сюжет: На 22 ноември 1963 в Далас отекват три изстрела, президентът Кенеди загива и светът се променя. Възможно ли е да се върне лентата назад? Какво щеше да се случи, ако Кенеди беше оцелял? Отговора ще намерите в новия драматичен роман на Стивън Кинг. Главният герой се впуска в безумна (и безумно възможна) мисия, като се връща в миналото и предотвратява един от най-разтърсващите атентати в историята на човечеството.

My Experience: Прочетох „22 ноември 1963“ като част от предизвикателството което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Връщането назад във времето и последствията от промяната на историята е тема на много литературни произведения. Със своя роман Краля на хоръра ни поднася един по-различен поглед върху темата. Уникалното в романа обаче не е самото пътуване, а умелия начин по който автора ни представя краят на 50-те и началото на 60-те години на миналия век в Съединените щати. Читателят се потапя в тези отминали и непознати ни времена, и ги приема за свое настояще. Една от най-силните романтични истории които съм срещал намерих в тази книга. Въобще книгата си заслужава и я препоръчвам на всеки. Следващото от Кинг ще е един от ранните му романи  – „Мъртвата зона“, която незнайно как съм пропуснал да прочета.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Увлекателно и с лекота пресъздава цял период от американската история и общество – 60 те години. Книгата е написана в първо лице и върви като разказ на главния герой, което я прави малко предвидима. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съдбата на героите.

Магия и Магически системи: Фентъзи елементът в романа е портал във времето, който праща главния герой назад във времето на точно определено място и в точно определено време(1958 г). Всеки път когато човек премине през портала, всички промени в миналото,които е направил изчезват.

Образите: Добре развити герои. Главният герой в романа е гимназиалния учител Джейк Епинг, който преминава през множество емоционални метаморфози разкъсван между мисията, която е приел да следва и любовта която среща в миналото, което той ще приеме за свое настояще.

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Добре развити герои.
  • Интересни обрати

Минуси:

  • Липса на динамика в няколко глави.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Posted by на ноември 10, 2014 in Стивън Кинг

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: