RSS

„Мъртвата зона” от Стивън Кинг

01 дек.

Стивън Кинг - Мъртвата зона

Сюжет: След четири години и половина, прекарани в кома, Джони Смит открива, че у него се е пробудил необясним парапсихичен талант. Въпреки опита си да избяга от проклятието на пророческата си дарба, Джони разбира, че изборът вече не е негов. Отсега нататък разбулването на мистерии и непосилното бреме да вижда скритото за останалите ще бележи живота му и ще предопредели смъртта му. Джони Смит е обикновен млад мъж с приятна усмивка, талант да преподава и съвсем отскоро — с приятелка. Когато завежда Сара на панаира, животът не би могъл да е по-благосклонен към него. Но дали странният му шанс на Колелото на късмета наистина е за завиждане?

My Experience: Прочетох „Мъртвата зона“ като част от предизвикателството което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Това е единствената книга от ранния период на Кинг която все още не бях прочел и ето че дойде време да запълня тази празнина. Романа за мен е в основата на бъдещата идея на автора за предотвратяването на убийството на Кенеди, като убие Осуелд. Само че за разлика от „22 11 1963“, автора не изследва последиците от действията на главния герой, приемайки ги за единственото правилно действие. Ако първо бях прочел тази книга, вероятно щеше да ми хареса още повече, но и сега си личи, защо е една от класиките на Кинг. Следва „Доктор Сън“.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Увлекателно и с лекота пресъздава цял период от американската история и общество – 70 те години. Книгата е написана в трето лице . Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съдбата на героите.

Магия и Магически системи: Фентъзи елементът е парапсихическата способност на главния герой. При докосване на човек или предмет използван от човека, той прозира и най-съкровените му тайни, неговото минало и неговото бъдеще.

Образите: Добре развити герои. Главният герой в романа е гимназиалния учител Джон Смит, който преминава през множество емоционални метаморфози , борейки се с отговорностите на дарбата с която е принуден да живее.

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Добре развити герои.
  • Интересни обрати.
  • Прекрасен и неочакван финал.яя

Минуси:

  • Липса на динамика в няколко глави.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на декември 1, 2014 в Стивън Кинг

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: