RSS

„Доктор Сън” от Стивън Кинг

19 Дек

Стивън Кинг - Доктор Сън

Сюжет: Хотел „Панорама отдавна е изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото е загнезден в главата му и Дан пие, за да го забрави. И без да се усети, тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация. Докато провидението го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимни алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там необичайната му дарба – озарението, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и скоро всички започват да го наричат доктор Сън. Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра – момиче, чието озарение е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела” – зли свръхестествени същества, гладни дяволи, които се хранят с еманацията на жертвите си. От съвсем малка тя несъзнателно търси контакт с Дан, сякаш интуитивно осъзнава, че само той ще й помогне да оцелее, когато настъпи моментът да се противопостави на гладните дяволи.

My Experience: Прочетох „22 ноември 1963“ като част от предизвикателството което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Най сетне попаднах на роман, който ме връща към спомените ми за класическия Стивън Кинг – крал на хоръра. Невероятната атмосфера на страховити призраци и взетите от сагата му за Тъмната кула енергийни вампири ще ви държат в напрежение до последната страница и на моменти дори ще ви накарат да настръхнете (нещо което на мен лично не ми се беше случвало с последните му книги). Все още не съм решил към коя друга книга на Стивън Кинг да посегна сега, но се надявам да толкова добра колкото е „Доктор Сън“.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Увлекателно и с лекота пресъздава цял период от американската история и общество – 60 те години. Книгата е написана в първо лице и върви като разказ на главния герой, което я прави малко предвидима. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съдбата на героите.

Магия и Магически системи: Фентъзи елементът в романа е способността да виждаш духовете на мъртвите, наречена – озарение. Друг фентъзи елемент в романа са енергийните вампири, хранещи се със страха и озарението. 

Образите: Добре развити герои. Главният герой в романа е Дан Торънс, същият познат на феновете като малкия Дани от „Сиянието“. Сега Дан е пораснал и е поел по деградивния път на баща си. Едно малко момиче, което притежава неговата дарба, обаче, ще му помогне.

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Добре развити герои.
  • Интересни обрати.
  • Страховита атмосфера.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на декември 19, 2014 in Стивън Кинг

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: