RSS

„Краят е вечен“ от Ванина Божилова и Евгения Танева

19 дек.

Краят вечен

„Краят е вечен“ е втората книга от фентъзи поредицата на Ванина Божилова и Евгения Танева – „Господарката на седемте камъка“.

Сюжет: От полупустинното сърце на Африка до блясъка на големия град – битката между последователите на Мороз и Луминус продължава. Безмилостно нападение срещу Ордена на Светлината оставя малцината оцелели в пълна безизходица. В търсене на скъпоценните камъни те тръгват по стъпките на конкистадорите и стигат до непревземаемите върхове на Хималаите. Ревностно пазени тайни и нови съмнения пораждат любов и омраза, жажда за мъст и примирение сред членовете на Ордена. Бъдещето на света зависи от последното решение на Джорджиана. Кой от двамата братя ще спечели сърцето на сестра си след хилядолетия на нестихващо съперничество? Ще се окаже ли човекът победител в битката между доброто и злото?

My Experience: Винаги съм имал резерви към българските автори на фентъзи и особенно към тези които още не са завършили училище, обаче са обзети от силната амбиция да напишат книга и то в Urban и for Young-adults жанра. Ванина Божилова и Евгения Танева, запазват добрия си стил на писане и динамичния приключенски сюжет, от първия роман, като този път са развили великолепно своите герои. От далеч си личи огромния труд който са положили авторките, при проучванията си, давайки шанс на своите читатели, освен да се насладят на динамичните приключения на героите, да научат нови легенди и истории от цял свят. Географският пътеводител на двете малки авторки ще открие кътчета от нашия свят, които, всеки читател ще пожелае някога да посети. Веднага ми се набиха в очите прилики с шедьоври в тийн фентъзито като: Хари Потър и Реликвите на смъртта. Само че за моя изненада са написани на доста по-добър стил и са използвани само схеми за някои части на сюжета. Като за таргета към което е насочен романа, си има всичко: приключения, пъпчиви тинейджъри предопределени да спасят света, могъщ ментор, зла групичка антагонисти тн. Все на пръв поглед клишета, които авторките умело използват за да изградят една прекрасна и по своемо оригинална история. И макар този жанр, да не е по моя вкус, то смятам че ще се хареса на всички тинейджъри с вкус към доброто фентъзи.

Стилът на автораКнигата е написана в трето лице в така нареченият Urban fantasy for young-adults (Съвременно фентъзи за подрастващи) стил. Има трески за дялане в стила на авторките и това е напълно в реда на нещата предвид крехката им писателска възраст, но като цяло е доста висок. Наличието, обаче на доста излишни моменти и пасажи, няма как да не направи впечатление(споменаването на Левски, например е абсолютно излишно). Като и да е, пожелавам на Ванина и Евгения да успеят да завършат подобаващо историята и да не изпаднат в положение тип Паолини и неговия „Първороден“ – силен старт и разводнен финал.

Фентъзи свят: Алтернативния паралелен свят на магове и легенди, ще се отприщи с целия си блясък.

Магия и Магически системи: В произведението е използвана магия от класически тип, чрез заклинания.

Образите: Персонажите са много и многолики, като по този начин, всеки читател, може да се припознае сред пъстрата палитра от образи. За разлика от първата книга, тук героите са мотивирани, многопластови и отлично развити..

Плюсове:

  • Интересен, динамичен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Обрати.

Минуси:

  • Смесване на стилове.
  • Излишни моменти и пасажи,

Оценка: 4/5 Много добра.

Реклами
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: