RSS

„Най-далечният бряг” от Урсула Ле Гуин

19 Дек

Урсула Ле Гуин - Най-далечният бряг

„Най-далечният бряг“ е третата книга от фентъзи-поредицата Землемория от американската писателка Урсула Ле Гуин.

Сюжет:  Години са минали от събитията в „Гробниците на Атуан“ и Гед вече е възрастен мъж и може би най-силния жив магьосник. Величието му се сравнява с това на някои от най-легендарните герои, за които се споменаваше в първите две части. Сега, като върховен жрец, той все по-рядко има възможност да се впусне в приключенията, които така обича. Един ден при него за съвет пристига Арен, млад принц, който твърди, че магията в неговото кралство умира. Обезпокоителните слухове идват не само от там, на редица места се притесняват, че магьосниците им са забравили думите си и вече нямат никакви способности. Пред Гед не остава друга възможност освен отново да отплава с „Взор“, но този път няма да бъде сам.

My Experience: „Най-далечният бряг“ е най-добрата книга от поредицата за „Землемория“. Не знам дали, защото героите са по-развити, темите са по интересни, приключенията са изместили дълбокомислените философствания или просто защо книгата е по напрегната, мрачна и непредвидима от останалите, но именно между тези триста страници открих тази страна на Ле Гуин, която ми допада.  

Стилът на автораУрсула Ле Гуин се счита за един от най-добрите автори на научна фантастика. Често изследва даоистки, анархистки, феминистки, социологически и психологически теми. Носител е на няколко награди Хюго и Небюла. От една страна стилът на Ле Гуин е приказно описателен и дълбокомислено философски, но от друга е лековато наивен и скучновато банален и предвидим.

Фентъзи свят: Светът в романите на Урсула Ле Гуин е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин. Свят от средновековен тип, пълен с приказни същества и магьосници.

Магия и Магически системи: Магическата система е простичка, но желязно представена. Можеш да овладееш силите на природните стихии и елементи ако знаеш истинските им имена, и как точно се произнасят. Явно от тук по-късно Патрик Ротфус взаимства своята магическа система в своите романи.

Образите: Магьосникът Гед Ястреба е доста типичен герой за жанра, или по-точно доста от превърналите се в емблематични магьосници в жанра, са произлезли от неговия образ. Той е магьосник с голям потенциал, но за да се справи с предизвикателствата, които се налага да преодолява, му се налага да преминава през големи трудности, с които в крайна сметка се справя. Познато нали. Интересния персонаж в произведението, обаче, не е Гед, а Арен, младият принц, който трябва да премине през едно обреченото приключение, сблъсквайки се със съмненията за смисъла, от това да продължиш.

Плюсове:

  • Обаятелен, приказен стил.
  • Фентъзи светът е оригинален.
  • Оригинална магическа система.
  • Добре развити персонажи.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на декември 19, 2014 in Фентъзи книги

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: