RSS

„Техану” от Урсула Ле Гуин

19 Дек

Урсула Ле Гуин - Техану

„Техану“ е четвъртата книга от фентъзи-поредицата Землемория от американската писателка Урсула Ле Гуин.

Сюжет:  Вече възрастен, магьосникът Ястреб е загубил силите си след събитията, описани в „Най-далечният бряг“, и се връща на родния си остров, където остава да живее в колибата на стария си учител, при спасената някога от него Тенар. Сигурно биха могли да живеят спокойно да края на дните си, ако Тенар не бе приютила малкото момиченце Теру. С обезобразено лице, малтретирана от истинските си родители, малката напълно се е отчуждила от света, в който живее. Но има и още… Теру е много необичайна. В нея има нещо, което никой дори не е подозирал. И което може да продължи подвига на Гед – да спре надигането на Втория Некромант…

My Experience: „Техану“ е слаба книга, още повече, че е завършек на сагата. Феминистката тема отдавна не е актуална, не е била и когато е писана книгата. Ле Гуин обаче и е обърнала толкова голямо внимание, че сюжета се е превърнал в предвидими  скученКаквото и да напиша за тази книга, за нейните недостатъци и силни страни, ще е безсмислено, защото най-важното нещо за една книга е – да вълнува, да държи вниманието, да има увлекателна история и интересни герои. Е, в тази книга не открих нито едно от тези неща, открих единствено СКУКА. Въпреки това ще продължа да давам шанс на Ле Гуин и със следващите и книги за да разбера кое е това нещо което я е превърнало в класик.

Стилът на автораУрсула Ле Гуин се счита за един от най-добрите автори на научна фантастика. Често изследва даоистки, анархистки, феминистки, социологически и психологически теми. Носител е на няколко награди Хюго и Небюла. От една страна стилът на Ле Гуин е приказно описателен и дълбокомислено философски, но от друга е лековато наивен и скучновато банален и предвидим.

Фентъзи свят: Светът в романите на Урсула Ле Гуин е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин. Свят от средновековен тип, пълен с приказни същества и магьосници.

Магия и Магически системи: Магическата система е простичка, но желязно представена. Можеш да овладееш силите на природните стихии и елементи ако знаеш истинските им имена, и как точно се произнасят. Явно от тук по-късно Патрик Ротфус взаимства своята магическа система в своите романи.

Образите: Основни герои в книгата са Гед Ястреба – централният образ от „Магьосникът от Землемория“, и Тенар – героинята от“Гробниците на Атуан“. Магьосникът Гед Ястреба е доста типичен герой за жанра, или по-точно доста от превърналите се в емблематични магьосници в жанра, са произлезли от неговия образ. Той е магьосник с голям потенциал, но за да се справи с предизвикателствата, които се налага да преодолява, му се налага да преминава през големи трудности, с които в крайна сметка се справя. Познато нали. Тенар е съвсем друго нещо. Тя се лута между грешните избори, които смята, че е взела в живота си. Но съдбата и приготвила ролята на майка орлица на хората които могат да спасят цяла Землемория

Плюсове:

  • Обаятелен, приказен стил.
  • Фентъзи светът е оригинален.
  • Оригинална магическа система.

Минуси:

  • Предвидим сюжет, предвид еднопластовата битка, между Доброто и Злото.
  • Слабо развити персонажи.
  • Липса на големи сблъсъци.
  • Скучно повествование.

Оценка: 2/5 Слаба.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на декември 19, 2014 in Урсула Ле Гуин

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: