RSS

„Приказки от Землемория” от Урсула Ле Гуин

28 Дек

Урсула Ле Гуин - Приказки от Землемория

„Приказки от Землемория“ е сборник от пет новели, чиито сюжети се развиват във фентъзи светът Землемория създаден американската писателка Урсула Ле Гуин.

Сюжет:  Приказките от тази книга изследват или разширяват света, създаден в първите четири романа за Землемория. Всяка от тях представлява разказ сам за себе си.
“Откривателят”, новела, разполагаща се във времето няколко-стотин години преди “Магьосникът от Землемория”, описва един тъмен и тревожен Архипелаг и разкрива как е възникнала Школата на Роук.
“Костите на Земята” представя облика на магьосниците, учители на първия учител на Гед и как човешкото смирение, ако е достатъчно голямо, може да надделее над един земетръс.
“Тъмна роза и диамант” е великопелна история за младежка любов, показваща как понякога магьосниците могат да тръгнат по различен път.
“На Високото блато”, от краткото, но изпълнено със събития време, преживяно от Гед като Върховен маг на Землемория, разказва за властолюбието – и за властта на любовта.
“Водно конче” показва как една жена, изпълнена с достатъчно решимост може да строши стъкления купол на мъжкото магьосничество. Действието в нея се развива скоро след последния роман за Землемория и също така предлага мост – драконов мост – към следващия роман за Землемория.

My Experience: Тази книга трябва се чете след останалите от поредицата. Именно в нея Ле Гуин е синтезирала всички теми, които, многословно е развила в романите си. В тези пет новели, открих много повече мъдрост и въображение, от колкото в който и да е от романите и. Разбира се имам си и фаворит и това е първата новела “Откривателят”.

Стилът на автораУрсула Ле Гуин се счита за един от най-добрите автори на научна фантастика. Често изследва даоистки, анархистки, феминистки, социологически и психологически теми. Носител е на няколко награди Хюго и Небюла. От една страна стилът на Ле Гуин е приказно описателен и дълбокомислено философски, но от друга е лековато наивен и скучновато банален и предвидим.

Фентъзи свят: Светът в романите на Урсула Ле Гуин е един от най-известните, великолепно описните и развити светове във фентъзито, редом до Средната земя на Толкин. Свят от средновековен тип, пълен с приказни същества и магьосници. Именно в тази книга има създаден речник-пътеводител за света на Землемория, където ще намерите информация за расите, царствата, религиите и много други детайли които е измислила Ле Гуин

Магия и Магически системи: Магическата система е простичка, но желязно представена. Можеш да овладееш силите на природните стихии и елементи ако знаеш истинските им имена, и как точно се произнасят. Явно от тук по-късно Патрик Ротфус взаимства своята магическа система в своите романи.

Образите: Във всяка новела главният герой е различен, но много добре развит, за малкото време в което се развива неговата история

Плюсове:

  • Обаятелен, приказен стил.
  • Фентъзи светът е оригинален.
  • Оригинална магическа система.
  • Добре развити персонажи.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на декември 28, 2014 in Урсула Ле Гуин

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: