RSS

„Ех, магесническа му работа” от Калоян Захариев

13 ян.

Калоян Захариев - Ех магесническа му работа

„Ех, магесническа му работа” е дебютният роман на Калоян Захариев, който за сега можете да поръчате единствено в е-book версия от Човешката библиотека

Сюжет: Ежедневието на некроманта Лазар не може да се нарече скучно. Не му стигат обществените поръчки на свръхестествени същества и контактите с демони от Пъклото, а и слугата му Григор упорито настоява от него да пороби света и завладее човечеството. Или обратното. Спасяването и грижите за невинно създание определено не влизат в непосредствените му планове. Скоро Лазар и Григор се оказват замесени в заговор от възможно най-високо ниво и за да го разплетат, трябва да се справят с непреклонни нови и стари врагове. Като същевременно поддържат запаса си от бананови кашички и чисти пеленки. Второто сякаш е по-трудно.„Ех, магесническа му работа“ е дебютният роман на Калоян Захариев. Той е един от отличените в Конкурса за български фентъзи романи през 2012 г., проведен от Сборище на трубадури, Човешката библиотека и издателство MBG Books.

My Experience: Много ме е яд, че родните мастити издателства, не могат да прозрат качествената и продаваема българска жанрова литература и вместо да се избиват за правата на книгата на Калоян Захариев, те не искат да поемат риска да го издадат. Той няма шанс да стигне до широката публика и да покаже, че в България има автори които умеят да пишат на нивото на западните си колеги. За съжаление родните издателства подценяват българските писатели и не искат да рискуват издавайки техни книги, като по този начин подценяват и българския читател. Как да започне да чете българина родните автори, като, тях ги няма в книжарниците, а ако ги има са заврени някъде в ъгъла. Слава богу, има и такива издателства, като Човешката библиотека и Гаяна, които поемат този риск и правят всичко възможно да представят на родния читател качеството на българските жанрови автори. Усилията им за съжаление не са достатъчни и те трудно достигат до широката публика и книжарниците. Стискам палци „Ех, магесническа му работа” да излезе на хартия, защото Калоян го заслужава. След това лирическо отклонение, ще кажа и няколко думи за самата книга. Това е хумористично фентъзи с много приключения и екшън, безумо смешни диалози и нелепи ситуации. Дайте шанс на тази книга и тя няма да ви разочарова.

Стилът на автора: Калоян Захариев пише хумористично фентъзи, който можем спокойно да сравняваме със стила Тери Пратчет. Той пише истории със много хумор, и книгата изобилства от колоритни персонажи, заплетени интриги, много екшън, нелепи ситуации и многопластова история, която се чете на един дъх.

Фентъзи свят: Действието в романа се развива в Долната земя. Това е свят който прилича на нашия, но е пълен с орди от демони, зомбита, некроманти и всякакви други създания на мрака. Там са и родните ни митологични богове, като Перун Чернобог, Тангра, Лада и т.н., но те далеч не отговарят на общоизвестния стереотип.

Магия и Магически системи: Романът направо кипи от магия и тя е от класическия тип, със заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Героите на Захариев са колоритни персонажи, описани с много хумор и сарказам които забавляват читателя с нелепите ситуации в които изпадат. В тази книга ще откриете и най-симпатичните и прекрасно развити образи в родното фентази, а и не само. Това са некроманта Лазар и слугата му Григор.

Плюсове:.

 • Страхотен фентъзи свят.
 • Хумор
 • Колоритни персонажи.
 • Динамика и приключения.

Минуси:

 • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Реклами
 

Етикети: , , ,

One response to “„Ех, магесническа му работа” от Калоян Захариев

 1. Кал

  януари 16, 2015 at 1:10 pm

  Благодаря за отзива от името на целия екип, работил по романа! 🙂

  За хартиеното издание: Проблемът не е само в смелостта на издателите. Проблемът е да се намерят книжарници, които: а) знаят как да си представят книгите (или дори какво въобще продават); б) се държат коректно с издателите. Събрал съм тъжен опит по темата в един запис в блога на Човешката библиотека: „Не учете децата си да крадат“. И поне засега не знам как можем да излезем от тоя порочен кръг…

  Но поне електронните книги се четат все повече. 🙂

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: