RSS

„Невъзможно бягство“ от Джеймс Дашнър

20 ян.

Джеймс Дашнър - Невъзможно бягство

„Невъзможно бягство“ е първият роман от трилогията „Лабиринтът“ на Джеймс Дашнър.

Сюжет: Паметта на Томас е изтрита, той не помни нищо от живота си, но това не е от значение. Той има един по-сложен въпрос – какво прави тук? На този въпрос никой не може до отговори. Стени под формата на лабиринт се отварят и затварят по едно и също време, който се осмели да премине не се връща. Но има един човек, който знае отговорите на много въпроси, но неговата памет се възстановява бавно – това е Томас.

My Experience: Най-сетне се появи достоен наследник на „Игрите на глада“ на Сюзън Колинс – това е поредицата „Лабиринтът“ от Джеймс Дашнър. Поне първата книга „Невъзможно бягство“ дава такава заявка. Този път тийнеджърите не са захвърлени на арената за да се избиват за наслаждение на тълпите, а са затворени в още по-злокобно място – Лабиринтът. Именно там е захвърлен и главният герой, през чиито очи читателят изследва мистериите, които се редуват в тази книга. Макар преди това да бях гледал едноименния филм, историята така ме грабна, че с нетърпение разлиствах страниците с амбицията да разгадая всички тези мистерии, които автора е заложил и които ни разкрива постепенно.„Невъзможно бягство“ ме впечатли с пъстрите си и пълнокръвни герои и техните взаимоотношения в тази кървава история изпълнена с мистерии, битки, обрати и борби за оцеляване. Увлекателният и динамичен и максимално реалистичен сюжет ще се хареса на всеки фен на фентъзитата, в които се набляга на взаимоотношенията между героите, обратите и интересната историята. Продължавам историята за Томас с надеждата, целият този експеримент, наречен Лабиринтът да е достатъчно стабилно оправдан, защото мразя да се разочаровам.

Стилът на автора: Малко постен стил. Да, именно това куца на романа, защото с тези прости изречения и повтарящи се описания и обяснения, малко се подценява съвременния млад читател. За тийнеджъри или не, стилът трябва да е увлекателен, автора да рисува с думите, да потапя читателя във своя измислен свят, а не да пише така както говори на улицата. Плюс за стила е измисления жаргон, на който говорят героите, който е много оригинален. Книгата е написана в трето лице, от името на главния герой Томас.

Фентъзи свят: Много оригинален пост-апокалиптичен свят в който слънчеви изригвания, наречени „изблик“ са унищожили почти целия свят. Сред пустинните земи се лутат болни от странна болест хора. Група от учени са събрали здрави деца в един смъртоносен експеримент, който има амбицията да спаси човечеството. Как – не става ясно. Надявам се в следващите книги да има яснота по въпроса.

Магия и Магически системи: Магия няма,но има генномодифицирани полуроботизирани фентъзи същества наречени скръбници.

Образите: Героите са многопластови и добре развити.Всички те са кръстени на известни учени и изобретатели. Главният герой е: шестнайсетгодишния Томас – момче което не знае нищо за себе си, освен своето име. Постепенно пред читателя се разкрива целия потенциал на героя. Той е обграден от интересни образи, като нетърпеливия Миньо, гневния Гали, рационалния Нют и леко скучноватата Тереза, все разнообразна палитра от герои.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.

Минуси:

  • Леко постен стил.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на януари 20, 2015 в Джеймс Дашнър

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: