RSS

„1984“ от Джордж Оруел

21 Февр

Джордж Оруел - 1984

„1984“ е антиутопичен политически роман написан от британския писател Джордж Оруел през 1948 г.

Сюжет: Книгата описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина..

My Experience: Първото нещо което сеща човек, когато чуе термина антиутопия, е романът на Джордж Оруел „1984“. Макар самият термин да не е измислен от него и редица автори да са творили на тази тематика, именно Оруел полуляризира жанра. И това не е случайно. Ако „Фермата на животните“ е една хумористична сатира, усмиваща тоталитаризма, то „1984“ е толкова зловещо реалистична, че символиките и можем да открием и днес. Това е книга която е задължителна за всеки, но не бива да бъде четена под определена зряла възраст (която за всеки човек е строго индивидуална). Аз препоръчвам първо да се гледа едноименния филм, който е буквална екранизация на романа и ако той ви докосне и ви накара да се замислите, тогава влезте надълбоко в мрачния свят който е сътворил Оруел в своя роман. До какво може да доведе самозабравилия се тоталитаризъм? От къде е произлязъл термина Big Brother? На тези и много други въпроси отговаря Оруел в своя роман „1984“.

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил. Мрачен и силно филосовски. Оруел пише безнадежни антиутопии, но в тях има и хумор и метафори и аналогии, което ги прави толкова правдоподобни, че въздействат на всички сетива на читателя.

Фентъзи свят: Света в Оруеловата антиутопия е разделен на три държави Евразия, Океания и Изтазия. Евразия обхваща цялата северна част на европейския и азиатския земен масив, от Португалия до Беринговия проток. Океания обхваща двете Америки, островите в Атлантическия океан, включително Британските, Австралазия и южната част на Африка. Изтазия, по-малка от другите и с по-променлива западна граница, обхваща Китай и страните на юг от него, Японските острови и голяма, но непостоянна част от Манджурия, Монголия и Тибет.

Плюсове:

  • Силно въздействаща история, особено за запознатите с историята на 20 век.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 21, 2015 in Джордж Оруел

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: