RSS

„Дървото на вси светии“ от Рей Бредбъри

31 Март

Рей Бредбъри - Дървото на вси светии

Сюжет: Празникът на вси светии — това е нощта, когато по земята бродят всички духове и когато се случват най-невероятни неща.Няколко момчета от едно малко американско градче предприемат в часовете преди полунощ странно пътешествие. С помощта на обикнатите в приказната литература прийоми на мистиката, фантазията и гротеската авторът ни води в това вихрено и главозамайващо пътешествие и ние, задъхвайки се, го следваме омагьосани от причудливото му въображение. И все пак не всичко у Бредбъри е само въображение. Удивителната фантазия у този автор е съчетана с дълбока и хуманна философия.

My Experience: Класикът Рей Бредбъри до скоро ми бе напълно непознат. Дори единственото негово познато ми произведение „451° по Фаренхайт“, не го свързвах с неговото име. Сега разбирам колко много съм пропуснал. Е, докато наваксвам с разказите му, нека ви споделя и мнението си за тази малка книжка издадена преди доста време от Библиотека Галактики. На пръв поглед това е детска книжка, поне ако се съди по героите и историята, високият и литературен стил и дълбоките филосовси метафори разпростиращи се сред цялото повествование, изстрелват книгата през върховете на световната класика, до сърцата на всеки читател. Историята е увлекателна и макар Хелуин отскоро да се празнува по нашите ширини, книгата ще се хареса на всеки осмелил се да я прочете. Не знам защо автора не е добавил поне едно момиче в това леко страшно приключение, но това определено се усеща.

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице, разказана. Стилът на Бредбъри е на много високо литературно ниво, философски, завладяващ, увличащ в обстоятелствата.В този конкретен роман с леко куцат диалозите, написани малко като за филмов сценарий. Бредбъри пише предимно разкази, където е силата му, но малкото му романи са истинска класика.

Фентъзи свят: Светът на отвъдното и въображението, на всички страшилища, които някога са създавали човешките страхове.

Образите: Главните герои в романа са деца, но това не го прави непременно детска литература, дори напротив. Всеки читател може да се идентифицира с някой от детските персоножи чрез игрите и приключенията които е измисляло някога собственото му детско въображение. Липсата на женски персонажи доста се набива на очи и това е лек недостатък на книгата.

Плюсове:

  • Обаятелно филосовски стил.
  • Интересен, динамичен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Великолепна история.
  • Хумор.

Минуси:

  • Липсват женски персонажи.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на март 31, 2015 in Рей Бредбъри

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: