RSS

„451° по Фаренхайт“ от Рей Бредбъри

31 Март

Рей Бредбъри - „451° по Фаренхайт“

Сюжет: За Гай Монтег, американския пожарникар от XXI век, чиято задача е не да гаси пожари, а да ги разпалва, е трудно да стигне до истината за смисъла на човешкия живот. Законът, който забранява не само четенето, но и притежаването на всякаква книга, защото тя би могла да научи човека да мисли, бездушната техника, която вече не е слуга, а господар на хората, заплахата от война, за която всеки миг напомнят раздиращите небето с оглушителния си рев ракетни бомбардировачи — целият кошмар на американското капиталистическо общество, доведен до фантастични размери от техническия напредък, е изправил пред човека една огромна преграда на неговия път към духовно и нравствено съвършенство. Но у пожарникаря, изгорил десетки, стотици книги, вече е посято семето на съмнението, семето на порива към истината. Посели са го малката странна и нежна Кларис и старецът Фейбър, един от случайно оцелелите мислещи хора. Те насочват Гай Монтег по нов път, вдъхват му вярата в едно бъдеще, в което господар на живота ще бъде свободният и горд човек.

My Experience: Класикът Рей Бредбъри до скоро ми бе напълно непознат. Дори единственото негово познато ми произведение „451° по Фаренхайт“, не го свързвах с неговото име. Бях го зачитал преди години, но по причини, които не помня, така и не довърших книгата. Вероятно още не бях дорасъл за нея. Сега разбирам колко много съм пропуснал. Според собствените му думи „451° по Фаренхайт“ е книга за книгите. Всъщност това книга за пагубното влияние на технологиите и съвременна култура върху индивида и книгите – с други думи той пише за това как телевизията може да затрие литературата. Е, добро предсказание е направил Рей, при това в далечната 1953г. Оглеждам се и виждам как с маршова стъпка следваме нашите лидери, които са си поставили за цел опростачването на нацията и главоломно ни заливат с промиващи мозъка реалита. А ние затъваме все повече и повече, нехаейки за собствената си култура. Кой ли ден ще започнем и да горим?…

Стилът на автора: Книгата е написана в трето лице. Стилът на Бредбъри е на много високо литературно ниво, философски, завладяващ, увличащ в обстоятелствата. Бредбъри пише предимно разкази, където е силата му, но малкото му романи са истинска класика. В този роман конкретно е написан в жанра антиутопия. Антиутопията (или дистопията) е литературен жанр, създаден в контрапункт на утопията, Писателите антиутописти чертаят мрачни хоризонти, над които се издига  унинието и песимизма, предлагат негативни варианти на бъдещето, което очаква човечеството и света.

Фентъзи свят: Действието на романа се развива в близкото бъдеще, когато обществото е отхвърлило нуждата от изкуство и литература, заменяйки ги с плоските риалити сюжети на малкия екран.

Образите: Главният герой в романа е Гай Монтег, посветил живота си на унищожението на книги. Много силени пълнокръвен образ, развид по великолепен начин от автора.

Плюсове:

  • Обаятелно философски стил.
  • Интересен, динамичен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Великолепна макар и потискаща история.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на март 31, 2015 in Рей Бредбъри

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: