RSS

„Странноприемницата“ от Явор Цанев

07 апр.

явор цанев - странноприемницата

Това е сборник с разкази на русенският писател и издател Явор Цанев, които можете да си поръчате от издателство GAIANA book&art studio, като изпратите заявка на gaiana@abv.bg  или dracus@abv.bg.

Анотация: Добре дошли в Странноприемницата!
Седнете на грубо скованите дървени маси и отпийте от глинените халби. Чуйте историите за Ясновидката и Спящата красавица, Крилете на бурята, Стареца Ной, Сърцето… Заслушайте се в шума на вятъра в комина, разберете от какво се бои таласъмът, как се превзема планета и какво се случва, когато водата реши да спре и да си почине…
Влезте в тунела, който Избраникът копае към преизподнята, вижте какво се случва, когато се разпуква пашкулът, излезте на арената с Войните на изкуството и замръзнете в Часа на мъртвата неподвижност. Какво ще стане ако Земята е толкова пренаселена, че хората са принудени да станат двуизмерни? Какво искат боговете? За какво мечтае Ловецът на бисери? Как се поглежда към страха и кога човек крещи „Блъскай ме!”?
Залепете по детски носле на прозореца и гледайте снежинките в мрака, вижте какво може да стори една мълния и разберете какво тревожи Тъкача на мечти…

My Experience: В този сборник Явор Цанев е събрал някои от по-ранните си произведения, от времето когато е експериментирал в различно жанрове и стилове. По тази причина разказите са коренно различни и по жанр и по стил и правят сборника изключително разнообразен. Личи си че Явор е повлиян от творчеството на редица автори. В някои разкази открих саркастичната утопичност на Робърт Шекли, в други – умелото изграждане на смразяващия кръвта разказ на Стивън Кинг, в трети – поетичността на Едгар Алун По, но във всички присъстват хуманните философски послания ала Рей Бредбъри. Умешвайки всички тези стилове Явор е успял да си изгради свой уникален стил, който няма еквивалент, поне в българската литература. В сборника буквално няма слаб разказ, но личният ми фаворит е „Войните на изкуството“. иначе сред тези които ме грабнаха най-много са: „Крилете на бурята“, „Сърцето“, „Таласъмът на таласъма“, „Часът на мъртвата неподвижност“, „Спомен от детството“, „Когато боговете поискат“, „Погледни към страха“ и др. С разнообразие на жанрове като, хорър, фентъзи, антиутопия, космическа опера, фантастика и римейк на приказка, всеки читател ще остане доволен. Вземете си „Странноприемницата“ от Явор Цанев и се пригответе да бъдете разтърсени, изплашени, разсмени, покъртени, натъжени, замислени и накрая убедени, че има надежда за българската литература.

Плюсове:

  • Разнообразни като жанр разкази.
  • Увлекателен и поетичен стил на разказване.
  • Много обрати и изненадващи финали.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отличен.

 
Вашият коментар

Публикувано от на април 7, 2015 в Български автори, Явор Цанев

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: