RSS

„Възпявам електрическото тяло“ от Рей Бредбъри

10 Май

Рей Бредбъри - Възпявам електрическото тяло

Анотация: Сборникът включва двадесет и два разказа. Някои от тях ще ни прозвучат познато, в други ще срещнем един нов, различен Бредбъри. Има и такива, които трудно могат да се вместят в общоприетите представи за научна фантастика. Всички разкази са различни по теми и по тоналност — някои са лирични, други иронични, тъжни, мрачни, дори зловещи. И все пак кое е общото между тях, кое ги обединява, тях, а и всички останали произведения на Рей Бредбъри? Това е онзи неповторим бредбъриевски дух, онова ярко поетично присъствие, което откроява този писател сред всички останали фантасти в света

My Experience: Поредният сборник с разкази на великият класик Рей Бредбъри е почти толкова добър колкото и „Гръмна гръм“. С невероятно майсторство Бредбъри ни пренася от антиутопично до утопично бъдеще, от Марс, до познатото ни съвремие. Страховити, философски, фантастични, тайнствени и утопични, разказите на Бредбъри ще ви доставят удоволствие, без значение колко пъти ще ги препрочитате. Настоящият сборник е толкова пъстър и разнообразен, че всеки читател би си намерил любим разказ. Е, имаше няколко разказа, които въобще не ми допаднаха, дори ми бяха скучни, като: „Човекът с Роршаховата риза“, „Възпявам електрическото тяло!“ и „“, но повечето разкази са много добри. Разбира се имам си и фаворити и те са: „За вечните скиталчества и за Земята“, „Усмивката“, „Жените“, „Страшният пожар в имението“, „Пренасяне на мощите“ и „Нощен разговор за ваша сметка“.

Стилът на автора:  Стилът на Бредбъри е на много високо литературно ниво, философски, завладяващ, увличащ в обстоятелствата. Без значение дали пише ужаси, фантастика или реалистични разкази в неговите произведения винаги има заложена една особена хуманна философия, която го отличава от другите автори. Бредбъри пише предимно разкази, където е силата му, но малкото му романи са истинска класика.

Плюсове:

  • Обаятелно филосовски стил.
  • Интересен, динамични и изпълнени с много обрати разкази.

Минуси:

  • Няма

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: