RSS

ТОП 10 най-страховити създания във филмовата фантастика

29 Май

predators-tracker-predator-12-inch-figur

Те са страховити. Те са хищници. Любимото им занимание е да ловуват. А любимата им плячка е човекът. Представям ви десетте същества от филмовата фантастика, които са смразявали кръвта ми. И макар почти винаги човекът да е успявал да ги победи, точно „като на кино“, ако поне за момент си представите, че се изправяте очи в очи с всяко едно от тях, ще разберете, че шансовете ви да оцелеете са силно преувеличени.

10. Warrior bug от филма Troopers (1997)

10 Starship Troopers (1997) creature the Arachnids

Това са основните противници на звездните рейнджъри от едноименната сага.
Тези насекомоидни създания са четириноги, дълги около 2-3 м и са оцветени според пустинния терен на тяхната планета – с черни и жълти ивици. Задната двойки крака са много по-дълги от предните два, и служат като основа при придвижване, което ги превръща в изключително пъргави и бързи машини за убиване. Тези създания използват мощна щипката като долната челюст, която е способна да смачка камък, метал или да прерязва крайници като масло. Двата горни крайници или „страничните мандибули“ се използват като мечове както за атака, така и за отбрана. Те могат да загубят крайник и все още да се борят с 86% ефективност. Също така, имат много трудни екзоскелети, и са в състояние да поемат голямо количество огън, превръщайки ги в доста трудни за убиване гадове от Звездни рейнджъри. Основният им недостатък е тяхната не особена интелигентност. Невероятната им бързина и издръжливост им отрежда десетото място в моята класация.

9. Bio-raptor от филма Pitch Black (2000)

9 Pitch Black bio-raptures Creature

Това са съществата от които се опитват да избягат Ричард Ридик и неговия екип.
M6-117 е пустинна, най-вече безплодна планета в система от три звезди, поради което, на планетата е почти постоянно ден. Въпреки това, на всеки 22 години има рядко пълно слънчево затъмнение . Този непрогледен мрак позволява био-раптъра, като светлочувствително същества, да се скита безпроблемно на планетата, превръщайки я в свое ловно поле. Ефективността на тези същества като хищници е в следствие на огромните криле, острите като бръснач нокти и най-вече от топлочувствителните им сензори с които могат да забележат жертвите си от километри. Тяхната слабост е светлината, така че, ако попаднете на M6-117 носете си кибрит. Способността на това същество да ловува в непрогледен мрак, му отрежда деветата позиция в класацията.

8. Feast beast от филма Feast (2005)

 8 Feast (2005) creature

Тези грозни, триметрови, жадни за кръв създания, които тероризираха малко Тексаско градче са перфектните ловци, благодарение на няколко основни преимущества: своята скорост и солидния набор от остри зъби и нокти, зелената отровна слуз, която плюят върху жертвите си може да доведе жертвите им до полудяване и канибализъм и разлага плътта за броени часове, при чифтосване с други видове, като например котки и хора, зверовете могат да създават хибридни чудовища. Техният рев е толкова силен, че може бъде чут на километри разстояние и може да нарани ушите на човек намиращ се в близост до създанията. Слаби страни: Ушите им са много чувствителни към силни шумове. Въпреки слабият сценарий на филма, тези кръвожадни чудовища си извоюваха две продължения, много кофи кръв и съответно осмата позиция в класацията ми.

7. Thanator от филма Avatar (2009)

7 Avatar_creature_13

Сред приказните джунгли на планетата Пандора броди върховният хищник, уникален в способността си да господства на своя територия и да всява страх в най-големите и свирепите същества на Пандора. Дори и на’ви, които са известни с тяхната смелост, треперят пред това създанието. Неговата мускулатура му позволява да превзема огромни разстояния с невероятно бързи скокове. В допълнение към конвенционалната си челюст, танатор също може да нанесе смъртоносен удар с бронираната си опашка. Сетива на съществото са толкова силно развити, че в зависимост от атмосферните условия, то може да открие плячката до тринайсет километра разстояние. Танатор има десет сензорни стволове които като броня, опасват задната част на черепа му. С тяхна помощ може да ехолокализира своята плячка. То също има брони на врата и гърба, масивна разтегаема челюст, и двайсет и три сантиметрови дълги остри зъби. То е 6 метра дълго и разполага с шест дълги крака. В оригиналният сценарий на филма Джеймс Камерън споменава че Танатор, може да схруска Тиранозавър Рекс за закуска. Аз съм склонен да му повярвам и за това отреждам седмото място на това страшилище.

6. Ursa от филма After Earth (2013)

 6 afterearth6

URSA е генетично създание на Skrel, отгледано специално за убиване на хора.
Опитът показва, че са необходими осем специализирани, мотивирани и добре обучени рейджъри са да убият една урса. Аз лично силно се съмнявам, че ще са достатъчни. Три дузини от съществата са били освободени на повърхността на Земята от Нова-Прайм през 576 след новата ера. Хората, които първоначално не са имали адекватна защита срещу съществата, са били разкъсвани на всяка крачка. През годините са пуснати още шест модифицирани разновидности, коя от коя по смъртоносни.
Съществото е способно да секретира ужасяваща черна отрова, която е изключително корозивна, ослепява жертвите и засилва миризмата, която изпускат при страх. Съществата изглеждат разумни и адаптивни. Основните характеристики на урса са сила и свирепост. Месоядно с почти неутолим глад, невероятна скорост, заслепяваща отрова, все качества, които ти смразяват кръвта. Това същество разкъсва шестата позиция напук на отрицателните критики, които понесе филма.

5. Mud Demon от филма Riddick (2013)

 5 Riddick (2013) crearures

Това са хищните същества намерени на планетата, известен само като „Not-Furya“.Te живеят на обгорена планетата и спят в земята, докато започне дъждовния сезон, тъй като те трябва да имат постоянна влага по кожата си. Това всъщност е и основния им недостатък. Когато започне дъждовния сезон, калните демони излизат от земята, готови да убиват. Те са снаражени с остри като бръснач зъби, два крака и скорпионова опашка. Тяхното ухапване е парализиращо и отровно в зависимост от количеството отрова. Калните демони са като гърмящите змии – бебетата са по-опасни, отколкото възрастните, защото те не могат да контролират количеството отрова инжектирана в плячката си. Те използват скорпионовите си опашки и за да хипнотизират своите жертви. Като добавим и това колко добре ловуват на групи, калните демони успешно се спотаяват на петото място в класацията.

4. Future Predator от британския сериал Primeval (2007-2011)

4 Primeval Predator

Това са генно-модифицирани същества с прародител прилепа, които постепенно са еволюирали във върховен хищник, който е унищожил всичко живо на земята. Те са ловки, бързи, адаптивни, безшумни, имат сонарен слух и способност да се маскират. Това са съществата, които избиват голяма част от героите на филма. Тези които все още не са гледали сериала, бързо да поправят тази си грешка.

3. Xenomorph/Alien от поредицата филми започната с филма Alien (1879)

 3 alien creature

Xenomorph (което буквално се превежда като „неизвестен форма“) или както е познат у нас Пришалецът, е извънземен вид с множество цикли на живот, вероятно с произход от планета Proteus. Едва ли има някой, който да не е гледал поне един от филмите за Пришалеца. Един от най-смъртоносните от всички известни чужди видове, тези същества се нуждаят от организъм гостоприемник, за да се размножават. Появата на Xenomorph варира в зависимост от приемника си. Човешкият фенотип обикновено е около 7-8 фута, и приблизително 136,0 до 181,4 кг с дълга, мускулеста опашка и голяма, извита, продълговата глава. Кралицата на този вид е два пъти по-голяма и притежава ехолокатори, като на прилепите, силно токсична слюнка и кръв, висока скорост, сила и интелект. Всички тези качества са го превърнали в едно от най-страховитите същества, които са създавани на екран.

2. Yautja/Predator от поредицата филми започната с филма Predator (1987)

 2 predator creatures

Хищникът е по-различен от всички други същества в класацията с това, че е свръх интелигентен, високо технологичен, извънземен хуманоид. Той е характерен с това, че основното му занимание е да ловува други видове. Хищниците физически се различават от хората по техните по-голяма височина, членестоноги челюсти и дълги придатъци на главите си, които популярно се възприемат като „расти“. Телата им са устойчиви на нараняване, те могат да се възстановят от множество огнестрелни рани и радиация, която би била фатална за хората. Те са много по-силни, отколкото хората, способни са да разбият монолитна стоманобетонна стена с голи ръце. Те също са добри катерачи, и лесно се движат през дървета или през покривите в преследване на плячка. Въпреки, че са състояние да оцелеят при в минусови температури за продължителен период от време, подразбира се, че хищници имат предпочитания към горещия екваториален климат. Тяхното зрение работи предимно в инфрачервената част на електромагнитния спектър; те могат лесно да открият топлинните разлики в тяхното обкръжение, но не са в състояние лесно да правят разлика между обекти на същата относителна температурата. Ловната им каска увеличава способността да виждат в различни спектри, които варират от инфрачервената до ултравиолетовата. Ако искате да оцелеете срещу Хищник, се намажете с кал(за да прикриете излъчването на телесната си топлина) и му свалете каската (как си е ваш проблем). Със способността си добре да се маскира (да става невидим) и безмилостно да ловува всякакви видове същества, Хищникът заема втората позиция в моята класация.

1. Мoorwen от филма Outlander (2008)

 1 Outlander 2008 Moorwen creature

Moorwen са раса от биолуминисцентни хищници произлизащи от едноименната планета. Масивни, свирепи същества, които се движат толкова бързо, че човек не може да ги проследи с поглед. Те могат да произвеждат биолуминесцентност в повечето цветове на видимия спектър, най-често в червено. Това се използва за привличане на плячка. Moorwens имат дебела кожа, устойчива на огън и неуязвими за щети от познатите на земята метали, въпреки че металът на кораб на Outlander можеше да бъде преработен и от него да се изковат мечове, способни да убиват Moorwens. Те имат дълги, тънки опашки достатъчно остри, за да разсекат плътта, кожата, кости, както и някои строителни материали. Moorwens са изключително бързи и с изключителни рефлекси; те често могат да убият враг, преди да е извадил оръжието си. Moorwens са добри плувци и могат да задържат дъха си за дълго време. Те са в състояние да ловуват на тъмно с помощта на хитрост, въпреки че за тях не проблем да ловуват и денем на открито. Спускат се мълниеносно и отвличат своите жертви, с които после се хранят, докато са още живи. Всички тези качества го изстрелван на челната позиция в моята класация за най-страховити създания от филмовата фантастика.

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: