RSS

„100 разказа“ от Рей Бредбъри

17 юни

Рей Бредбъри - 100 разказа

Анотация: Сборникът включва 100 от най-добрите разкази на Рей Бредбъри. Някои от тях ще ни прозвучат познато, в други ще срещнем един нов, различен Бредбъри. Има и такива, които трудно могат да се вместят в общоприетите представи за научна фантастика. Всички разкази са различни по теми и по тоналност — някои са лирични, други иронични, тъжни, мрачни, дори зловещи. И все пак кое е общото между тях, кое ги обединява, тях, а и всички останали произведения на Рей Бредбъри? Това е онзи неповторим бредбъриевски дух, онова ярко поетично присъствие, което откроява този писател сред всички останали фантасти в света.

My Experience: Класикът Рей Бредбъри е вдъхновил със своите произведения не един и двама автори. Приносите му към световната литература са десетки, но най важният, според мен е заразяването на милиони читатели по късата проза. Безспорно Бредбари е един от най-големите майстори на писането на разкази в целия свят. Да успееш да разкажеш една история завладяващо, да представиш своите герои по такъв майсторски начин, че читателят да ги заобича и да се вълнува за тяхната съдба, и не на последно място, да изведеш послание и да разгърнеш теми, които те вълнуват, така умело, че че да накараш читателите си да се замислят, и всичко това в едва няколко страници – това изисква голямо майсторство, и не се отдава на всеки. Е, от кого да се по-добре учи един млад автор, ако не от великия Рей Бредбъри не е всеки, той е майстора на късия разказ. Настоящият сборник е толкова пъстър и разнообразен, че всеки читател би си намерил любим разказ. В него са събрани най-добрите разкази на автора. Без значение, дали ще ви пренесат сред червените пясъци на Марс, мрачните хълмове на Ирландия, тежките жеги на Мексико или уж обикновените затънтени американски градчета, неговите истории ще ви впечатлят толкова силно, че ще ги помните с години. Е, имаше няколко разказа, които въобще не ми допаднаха, дори ми бяха скучни, като: „Денят, в който заваля неспирно“ и „Чудният костюм с цвят на сладолед“, но повечето разкази са много добри. Разбира се имам си и фаворити и те са: „Езерото“ – най-добрият му разказ въобще, Невероятно метафоричен стил, който няма как да не те накара да се разчустваш, „Гръмна гръм“ – идеята за „Ефектът на пеперудата“ е променил мисленето на учени и футуристи, които се занимават с теорията за пътуване във времето, и не случайно са кръстили теорията на пеперудата от разказа на Бредбъри, „Мраз и огън“ – най-дългият, но и най- динамичният и наситен с напрежение разказ в целия сборник. Историята е толкова добра, че ми е чудно, как още не са я забелязали кинопроизводителите от Холивуд.

Стилът на автора:  Стилът на Бредбъри е на много високо литературно ниво, философски, завладяващ, увличащ в обстоятелствата. Без значение дали пише ужаси, фантастика или реалистични разкази в неговите произведения винаги има заложена една особена хуманна философия, която го отличава от другите автори. Бредбъри пише предимно разкази, където е силата му, но малкото му романи са истинска класика.

Плюсове:

  • Обаятелно философски стил.
  • Интересен, динамични и изпълнени с много обрати разкази.
  • Разнообразни жанрово разкази.

Минуси:

  • Няма

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на юни 17, 2015 в Рей Бредбъри

 

Етикети: , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: