RSS

„Възкресяване“ от Стивън Кинг

18 Юни

Стивън Кинг - Възкресяване

Сюжет: Поне в едно животът ни наистина прилича на филм. Главните роли се изпълняват от роднините и приятелите ни. Поддържащите са отредени на съседи, колеги, учители, познати. Сред епизодичните герои са касиерката в супермаркета и барманът в местната кръчма. Има и хиляди статисти, преминаващи през живота ти като вода през сито – срещаш ги веднъж и никога повече. Понякога обаче се появява някой, който не се вписва в нито една от четирите категории. В киното този герой е известен като Петия персонаж. Знаеш, че появата му е по волята на сценариста. Но кой пише сценария на нашия живот? Съдбата или случайността? Искам да вярвам, че е случайността. Отказвам да приема, че Чарлс Джейкъбс – моят Пети, моето възмездие – се появи в живота ми по волята на съдбата. Би означавало, че всички смразяващи събития – всички ужаси – са били предопределени. Ако е така, значи няма Бог и светлина, а вярата ни е само глупава илюзия. Ако е така, ние живеем в мрак като животни в своите дупки, като мравки в своя мравуняк.
И не сме сами.

Историята на пастор Чарлс Джейкъбс, който след трагедията със семейството му се отрича от Бог, и на Джейми – рокмузикант, когото Джейкъбс изцелява от наркоманията. Обсебен от електричеството, бившият пастор продължава опитите си, които вече граничат с лудостта. Джейми жадува да надникне в кутията на Пандора, отворена от Чарлс.

My Experience: Прочетох този роман като част от предизвикателството което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Книгата е увлекателна, грабва те от първата страница и те държи до края. темите за религията, смърта, предопределеното и т.н. вълнуват всеки и автора е използвал това добре. И момента на финала, когато замириса на хорър, и на онзи Кинг отпреди години, беше уникален, макар и кратък. Много бих искал да направят филм по книгата, само за да видя как някой актьор ще изиграе последната проповед на пастор Джейкъбс – най-силният момент в цялата книга Да, тя е увлекателна, чете се бързо, но нещо ми липсваше, нещо не ми достигна. Какво, не знам. Но знам че дядо Стивън още го умее писането. Сега се колебая коя следваща негова книга да избера и май ще се спра на „Черният дом“ или „Пустош“, че като гледам дебелината на „Под купола“ и ми призлява.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Увлекателно и с лекота пресъздава цял период от американската история и общество – от 70-те до 90-те години. Книгата е написана в първо лице и върви като разказ на главния герой, което я прави малко предвидима. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съдбата на героите.

Магия и Магически системи: Единственият фентъзи елемент в романа е едно митологично същество появяващо се в последните страници, много наподобяващо концепциите на Лъвкрафт. То обаче не е основен акцент в романа.

Образите: Отлично развити герои. Развитието на пастор Джейкъб от човек на вярата до луд експериментатор ала д-р Франкенщайн е уникално описано и желязно подплатено. А малкият Джейми, като разказвач описва целият си живот, който е толкава реалистичен, със всички възходи и падения, че няма как човек да не се препознае поне малко в този персонаж.

Плюсове:

 • Увлекателна история.
 • Добре развити герои.
 • Динамичен сюжет, който се чете на един дъх.

Минуси:

 • Предвидимо действие.
 • Липсата на конфликт.

Оценка: 4/5 Добра.

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на юни 18, 2015 in Стивън Кинг

 

Етикети: , ,

One response to “„Възкресяване“ от Стивън Кинг

 1. Светослав "sarkoma" Богданов

  юни 10, 2016 at 3:42 pm

  Какво означава „дядо Стивън още го умее писането.“? Стивън Кинг е изградил целия си живот върху писането и именно то го е превърнало в световно известен автор. Винаги ще има майсторски написана и структурирана история, винаги ще има предадена някаква емоция и определено винаги ще има кой да чете историйте на „Плашилото на Америка“ (макар според мен отдавна вече да не е). Романът „Възкресение“ има само един проблем. Скучен е! Ако исках да чета семейни драми и човешки пропадания щях да подхвана Стайнбек. Там поне получавам това което очаквам. Докато тук – не!

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: